Lidovci: Buď Hovorka skončí, nebo opouštíme vládu

Kateřina Eliášová
19. 12. 2008 22:15
KDU-ČSL rozhořčilo, že nemohl vládě uchovat poplatky ve zdravotnictví
Poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL)
Poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Vládní koalice se po neúspěšném pokusu obhájit před ČSSD zdravotnické poplatky znovu bortí.

Kritické hodiny prožívá KDU-ČSL. Jejíž poslanec a stabilní kritik politiky ministra zdravotnictví Tomáše Julínka - Ludvík Hovorka - se zdržel hlasování a přispěl tak k vítězství opozice.

Členové klubu lidové strany požádali na narychlo svolaném setkání rebelujícího Hovorku, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Pokud tak neuničí, jsou připraveni odejít z vlády.

Hovorka v rozhovoru pro Aktuálně.cz ovšem zřetelně řekl, že skončit ve sněmovně se nechystá: "Nehodlám svůj mandát skládat, ničemu jsem se nezpronevěřil. Mě nezvolili oni (klub, pozn. red.), ale voliči. A těm se zodpovídám," řekl.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více:
ČSSD slaví vítězství, zcela zrušila zdravotní poplatky

Zbytek strany je přesvědčen o opaku.

"Dlouhodobě nedodržuje politiku KDU-ČSL, za kterou byl zvolen, zpronevěřuje se programu a poškozuje tím politiku lidovců i koalice," tvrdí šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa.

Šéf lidoveckého klubu Pavel Severa
Šéf lidoveckého klubu Pavel Severa | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Pokud Hovorka odmítne, jsou podle něj lidovci skutečně rozhodnuti opustit kabinet. "Pokud bychom nadále nebyli schopni dodržet počet hlasů koalice, pak bychom museli panu premiérovi sdělit, že jsme nuceni díky tomu odcházet do opozice, protože nejsme schopni tyto hlasy garantovat," sdělil novinářům Severa.

Ludvík Hovorka se má rozhodnout během vánočních svátků. "Já se tím nehodlám zabývat," řekl novinářům Hovorka.

Ludvík Hovorka v některých klíčových hlasováních podpořil opozici tím, že se zdržel nebo s ní přímo aktivně hlasoval. Týkalo se to například změny daní i zdravotnických poplatků. A dnes se zdržel v hlasování o prodloužení zahraničních misí českých vojáků, čímž opozici rovněž pomohl.

Foto: Reuters
Čtěte více:
Premiér se stydí, poslanci řekli ne vojenským misím v zahraničí

"Je to opakované, násobně porušení toho, co jsme v koalici slibovali," prohlásil Severa.

Lidovci sami nechtějí Hovorku vylučovat, je to prý jen na něm.

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek v pátek ráno - společně s Mirkem Topolánkem a Martinem Bursíkem - prohlásil, že lidovci chtějí pokračovat v trojkoaličním projektu. O dnešním pozdějším stanovisku klubu byl informován.

 

Právě se děje

Další zprávy