Dobešovy poradce povede Bártův muž Hodinář

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
14. 3. 2011 17:10
Kariérní úředník Jakub Hodinář dosud působil na ministerstvu dopravy

Praha - Ministerstvo školství potvrdilo spekulace médií z minulého týdne o přesunu Jakuba Hodináře mezi dvěma ministerstvy ovládanými stranou Věci veřejné.

Dosavadní náměstek ministra dopravy a faktického lídra VV Víta Bárty Hodinář se stal šéfem poradců ministra školství Josefa Dobeše.

"Na novém působišti bude moci využít své zkušenosti získané za mnohaleté působení ve veřejné správě. Jakub Hodinář byl uveden do úřadu právě dnes a ihned se začal seznamovat se všemi okolnostmi, které budou pro jeho práci stěžejní," uvedl v pondělí Martin Korych z tiskového oddělení ministerstva školství.

Hodinář pracuje pro státní instituce s krátkou přestávkou od roku 2005.

Dosud bylo místo vedoucího Dobešova sboru poradců neobsazené. Hodinářův příchod má podle některých hlasů zklidnit situaci v resortu školství, kterým v posledních týdnech zmítalo několik skandálů.

Podle informací Dobešových podřízených, které sám ministr nikdy nepotvrdil, Dobeš hodlal jako náměstka zaměstnat Ladislava Bátoru. Muže, který ve sněmovních volbách v roce 2006 kandidoval za Národní stranu Petry Edelmannové.

Média už dříve přinesla zprávu, že Dobešovi podřízení sledovali e-mailovou korespondenci svých kolegů. Ministr se bránil tvrzením, že to nebylo na jeho příkaz. Nadto Dobeš čelí podezření, že ředitelce svého kabinetu Janě Machálkové sepsal seminární práci na téma "veřejné vystupování Josefa Dobeše".

S Dobešem, který začátkem března po přechozené chřipce zkolaboval a byl hospitalizován, se už dříve sešel premiér Petr Nečas, vyjádřil mu podporu a odmítl spekulace o jeho odvolání.

Ministr má podle předsedy vlády klíčový úkol zorganizovat státní maturity. "Jejich přípravu nelze ohrozit ´personální destabilizací´ ministerstva," řekl Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy