Možný náměstek Dobeše kandidoval za Národní stranu

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
22. 2. 2011 16:25
Ministerstvo zprávy o jmenování Ladislava Bátory nechce komentovat
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství Josef Dobeš si na místo 1. náměstka svého resortu vybral muže s problematickou politickou minulostí.

Ladislav Bátora, který má být podle serveru Parlamentní listy do této funkce 1. března jmenován, kandidoval v červnu 2006 ve sněmovních volbách za ultrapravicovou Národní stranu.

Nebyl členem strany, ale vedl její kandidátku v kraji Vysočina.

Ministerstvo školství označilo zprávy o Bátorově jmenování za spekulaci. "Je pravda, že ministr chystá ve svém nejbližším okolí personální změny. Koho se konkrétně týkají a kdo nový by měl na ministerstvo nastoupit, však nelze v tuto chvíli zveřejnit, protože zatím nepadlo konečné rozhodnutí," stojí ve vyjádření ministerstva.

Dobeš chce změny nejprve konzultovat s koaličními partnery a premiérem.

Klausův člověk?

Bátora se od angažmá v Národní straně distancoval výrokem, že mu strana svými názory absolutně není blízká. Dál působil ve stranách, které se myšlenkově hlásili k názorům prezidenta Klause. Byl ve vedení Strany svobodných občanů a na podzim neúspěšně kandidoval do Senátu za Suverenitu Jany Bobošíkové.

Bátora je v současnosti předseda konzervativní Akce D.O.S.T., která prosazuje euroskepické názory. V minulosti ji několikrát podpořili prezident Václav Klaus i jeho kancléř Petr Hájek.

"Pan prezident vyjádřil jak iniciativě D. O. S. T., tak i paní Bobošíkové sympatie několikrát, není to nic nového" řekl loni v září kancléř Hájek serveru Lidovky.cz. "Jsou to uskupení, která mu jsou blízká a sympatická," dodal.

Sám Dobeš dává najevo, že si názorů prezidenta váží. Naposledy se nechal slyšet, že s ním konzultuje situaci ohledně Sazky a personálních změn v čele Českého svaz tělesné výchovy a sportu.

 

Právě se děje

Další zprávy