Tisk: Dobešovi lidé špehovali úředníkům počítače

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 2. 2011 7:55
Dvaceti vysoce postaveným úředníkům prohlíželi i e-mailovou poštu
Ministr školství Josef Dobeš (vpravo)
Ministr školství Josef Dobeš (vpravo) | Foto: Jan Langer

Praha - Přímí podřízení ministra školství Josefa Dobeše (VV) špehovali na dvacet vysoce postavených úředníků ministerstva.

Podle středeční Mladé fronty Dnes (MfD) četli jejich e-mailovou korespondenci a nabourali se do jejich počítačů. Ministr se od kauzy distancoval, zdroj listu však tvrdí, že o sledování musel vědět.

Podle šéfa odboru IT na ministerstvu Ivana Metelky měl být Dobeš o postupu svých podřízených informován. "Mastný mi říkal, že je to na základě požadavku ministra," řekl podle zdrojů deníku Metelka.

Oba podezřelé ředitele, Šimona Mastného a Jaroslava Říhu, si přivedl do úřadu sám ministr. Ani jeden už na ministerstvu nepracuje.

Deník píše, že vše vyšlo najevo na pondělní poradě, kde se řešilo zabezpečení počítačové sítě po sérii úniků dat z ministerstva školství. "Mohu potvrdit, že se neoprávněné sledování počítačů vyšetřuje a že jsou z toho podezřelí dva bývalí vrchní ředitelé kabinetu ministra," řekla MfD mluvčí ministerstva Lucie Kubovičová.

Dodala, že Dobeš o ničem nevěděl a o sledování se dozvěděl až v pondělí.

Mastný deníku řekl, že se ničeho nedopustil. Podle Kubovičové měli oba ředitelé zvláštní oprávnění sledovat počítače podřízených. Sledování úředníků začalo loni v říjnu a skončilo před pár dny.

Soudní znalec Vladimír Smejkal uvedl, že v kauze jde o podezření z trestného činu porušování tajemství dopravovaných zpráv a také neoprávněného nakládání z osobními údaji, napsala dnešní MfD.

 

Právě se děje

Další zprávy