Dobeš vysvětloval své kauzy Nečasovi. Má jeho podporu

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá, Kateřina Eliášová
24. 2. 2011 13:29
Náměstkyni Bartoňovou neodvolám, prohlásil šéf resortu školství Dobeš
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) může být po čtvrteční schůzce s premiérem Petrem Nečasem (ODS) klidný. Předseda vlády mu podle jeho slov vyjádřil podporu a nehodlá jej kvůli narůstajícím skandálům v jeho úřadu odvolat.

Dobeše nyní stíhá jedna aféra za druhou. Jeho přehmaty už zajímají koaliční partnery; TOP 09 chce svolat na příští týden koaliční jednání.

"Shodli jsme se na tom, že jde o cílený útok na mou osobu, a že může souviset s tím, že jsem někomu (ze zaměstnanců) šlápl na kuří oko," uvedl pro Aktuálně.cz ministr Dobeš.

"Ministr Dobeš mi sdělil, že ve věci podal trestní oznámení a vnímá to jako osobní útok na jeho osobu. Vzal jsem tuto informaci na vědomí a zopakoval jsem, že pokud by se opravdu ukázalo, že někdo sledoval maily zaměstnanců a nezákonným způsobem je prohlížel a shromažďoval, tak by se jednalo o protiprávní krok. Nad tím nejde mávnout rukou, jako nejde mávnout rukou nad ukradením mailové korespondence pana ministra a jejím zveřejněním ve sdělovacích prostředcích, což má rysy osobního útoku," uvedl ve svém prohlášení premiér.

V minulých dnech přinesla média zprávu, že Dobešovi podřízení sledovali e-mailovou korespondenci svých kolegů. Ministr se brání tvrzením, že to nebylo na jeho příkaz.

Nadto čelí podezření, že ředitelce svého kabinetu Janě Machálkové sepsal seminární práci na téma "veřejné vystupování Josefa Dobeše".

A konečně Aktuálně.cz zjistilo, že chce odvolat náměstkyni za ODS Evu Bartoňovou. Nahradit ji má Ladislav Bátora, člověk, který ve sněmovních volbách v roce 2006 kandidoval za Národní stranu Petry Edelmannové.

"S panem premiérem jsme se bavili o personáliích, že budu dále pokračovat v zeštíhlování úřadu. Ta jména, která zmiňujete, ale na jednání nepadla," tvrdí Dobeš.

Na adresu Bátory Nečas řekl, že si nedovede představit, že by se člověk s jeho minulostí stal náměstkem na ministerstvu školství.

Na přímou otázku, zda Bartoňovou odvolá, Dobeš uvedl: "V její skupině neřeším žádné topmanažerské změny." Dobeš rovněž popřel, že chce náměstkem jmenovat Bátoru. "Musel bych se zeptat úředníků, zda někdo takový na úřad nastupuje," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy