Dobeš: Já a zbabělec? Chtěli demisi a ani mě nepozvali

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
14. 11. 2012 18:05
Ze zbabělosti naopak v krátkém rozhovoru obviňuje Pavel Dobeš stranu LIDEM
Nevím, jestli zůstanu v LIDEM.
Nevím, jestli zůstanu v LIDEM. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr dopravy Pavel Dobeš tvrdí, že odložení rezignace až na začátek prosince je dáno čistě tím, že chce předat agendu úřadu.

Zároveň se v krátkém rozhovoru pro Aktuálně.cz ohrazuje proti nařčení ze zbabělosti, o které mluvila předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake, a to kvůli tomu, že Dobeš nerezignuje okamžitě, ale až k 3. prosinci.

Pochybení v resortu příliš nepřipouští: "Centrální registr je jednou z asi padesáti věcí, která se v resortu řeší. Spousta jiných se nám povedla."

K odchodu z ministerstva ho vyzvalo v úterý večer předsednictvo strany LIDEM a on den na to svou rezignaci oznámil premiérovi Petru Nečasovi (ODS), který ji "vzal na vědomí".

O odvolání Pavla Dobeše uvažovali lidé kolem Karolíny Peake už v létě s tím, že Dobeš už není "jejich člověk", ale spíš "člověk ODS". Sám Dobeš ale popřel, že by snad uvažoval o vstupu do ODS, zároveň ale nevyloučil, že se rozejde se stranou LIDEM.

A.cz: Proč jste se rozhodl neodejít hned, ale až začátkem prosince?

Dobeš: Důvod je poměrně jednoduchý. Je třeba připravit dokumenty, připravit předání. Navíc příští týden jde do vlády návrh rozpočtu na příští rok. Je tu prostě určitá setrvačnost úřadu.

A.cz: Premiér Petr Nečas vzal vaši rezignaci jen "na vědomí ", v tuto chvíli neřekl, že ji přijímá...

To je na panu premiérovi.

A.cz: Není tady možnost, že byste třeba v křesle ministra dopravy zůstal?

To nepředpokládám.

A.cz: Strana LIDEM už dřív mluvila o tom, že jste spíš člověk ODS. Neuvažujete o přestupu?

Ne, neuvažuji.

A.cz: Na vaši adresu padala silná slova o zbabělosti...

Zbabělost je to, když někdo jedná o odvolání ministra a ani ho na to předsednictvo nepozvou. Zavolala mi to paní předsedkyně až večer.

A.cz: Zůstanete teď ve straně LIDEM?

Teď opravdu nevím. Ale přiznám se, že mi to připomíná situaci, když Věci veřejné vylučovaly Milana Šťovíčka a také ho nepozvaly.

 

Právě se děje

Další zprávy