Sólista, kterému nevěřili. Proč musel odejít Dobeš

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
14. 11. 2012 14:40
Předsedkyně LIDEM Peake už za Dobeše navrhla premiérovi do čela resortu dopravy Roberta Vacka
Pavel Dobeš.
Pavel Dobeš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rezignací ministra dopravy Pavla Dobeše se završilo několikaměsíční úsilí dříve platformy Karolíny Peake a nyní už strany LIDEM zbavit se tohoto ministra.

Hlasitější volání po jeho odchodu sice zaznělo po kolapsu nového registru vozidel koncem července, ale lidem kolem Karolíny Peake bylo tenkrát už nějakou dobu jasné, že Dobeš není "jejich člověk".

Když tedy zástupci LIDEM minulý týden na koaličním jednání požadovali Dobešův odchod z vlády a když ho následně toto úterý předsednictvo LIDEM vyzvalo k rezignaci, nebylo to vůbec překvapivé. Ve funkci ho má nahradit Robert Vacek, tajemník vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí na Úřadu vlády a bývalý bezpečnostní ředitel ministerstva dopravy. 

Výzva předsednictva strany připouští, že v případě Dobeše zdaleka nejde jen o registr aut: "Předsednictvo strany LIDEM vyjádřilo nespokojenost se situací na ministerstvu dopravy, a to obzvláště, ale nikoliv pouze z důvodu problému se spuštěním centrálního registru vozidel."

Registrem to nezačalo

Byl to nicméně registr aut, který se na konci července stal spouštěcím mechanismem či spíše záminkou pro Dobešův odchod. Už tehdy Karolína Peake začala mluvit o odchodu ministra, za kterého se však tehdy postavil premiér Petr Nečas (ODS).

Deník Insider už v červenci psal , že se lidé kolem Karolíny Peake dívají na Dobeše s podezřením.

"Bereme to tak, že to ministerstvo vlastně není naše. Je ODS," řekl už v létě deníku Insider jeden ze členů strany LIDEM. A přidal podrobnosti: "Stal se nám i případ, že na vládu dorazil materiál, o kterém naši zbývající ministři nevěděli, ale pan premiér podle všeho informován byl."

"Nemám to potvrzeno, ale pokud vím, pan ministr některé věci konzultoval. Možná i s panem premiérem," připustila o něco později i vicepremiérka Karolína Peake.

Důvěryhodný zdroj z nitra LIDEM pak v srpnu přidal své vysvětlení, proč je Pavel Dobeš "hájený": "ODS má prostě přehled a jistotu, že v resortu nepřijde personální zemětřesení a jistí lidé zůstanou, kde jsou - to je případ třeba takového generálního ředitele Žaludy v Českých drahách."

Štěpení "véček" a sólista Dobeš

Podobně zaskočil Pavel Dobeš své vládní kolegy Karolínu Peake a Kamila Jankovského i v době štěpení Věcí veřejných.

Ani on sice neodevzdal rezignaci na post ministra do rukou předsedy VV Radka Johna, na druhou stranu ale uspořádal svůj sólový briefing bez dohody s nimi.

Tak úplně sólistou přitom nebyl. Podle informací Insideru své kroky konzultoval spíše se špičkami ODS než s lidmi kolem Peake, a to i na ministerské úrovni.

Později to v rozhovoru pro Aktuálně.cz připustila i Karolína Peake.

Jde o čas?

Ze všech těchto důvodů se LIDEM a Karolína Peake snažili Dobeše zbavit už delší dobu.

"Dostali jsme už dříve příslib pana premiéra, že se tak stane, ale tento krok se neustále odkládal," prozradil minulý týden důvěryhodný zdroj z LIDEM.

Zároveň se rozčiloval, že to ještě minulé úterý na jednání špiček koalice navzdory příslibům vypadalo jinak: "Naši vyjednavači připomněli Dobešovo odvolání a ODS se divila, jako by to slyšela poprvé."

Nakonec tedy strana LIDEM Dobeše k rezignaci vyzvala a on její výzvu s odkladem na prosinec akceptoval.

Reakce Karolíny Peake na sebe nenechala dlouho čekat.

"Pan ministr Dobeš zřejmě aspiruje na advokáta roku a využívá toho, že předsednictvo strany LIDEM - liberální demokraté - řeklo ,rezignuj', ale neřeklo ,bezodkladně'. Považuji to za zbabělost." prohlásila šéfka LIDEM.

 

Právě se děje

Další zprávy