Dobeš: Dluh po Neumannové prověřím. A vyvodím důsledky

Martina Machová Martina Machová
2. 7. 2010 20:10
Teprve pak se chce rozhodnout, zda zaplatit dluh 108 milionů
Nový ministr školství bude hledat, kdo má osobní zodpovědnost za dluh po libereckém mistrovství
Nový ministr školství bude hledat, kdo má osobní zodpovědnost za dluh po libereckém mistrovství | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dříve než nový ministr školství začne řešit státní maturity nebo školné na vysokých školách, bude muset rozhodnout o "horkém bramboru", který si přehodily už dvě české vlády.

Ani Topolánek ani Fischer totiž nedokázali jasně říci, zda má stát zaplatit dluh po mistrovství světa v klasickém lyžování, který loni v únoru zanechal v Liberci tým pod vedením Kateřiny Neumannové.

V současnosti organizátoři dluží desítkám firem 108 milionů korun. Úroky z prodlení pak činí dalších dvacet až třicet milionů korun.

Minulý týden se poprvé ozvali podnikatelé, kterým organizátoři šampionátu miliony dluží. Tvrdí, že mají zpracovanou analýzu, která jasně říká, že mohou stát žalovat o náhradu škody.

Pokud přeci jen na poslední chvíli nerozhodne o vyrovnání dluhů Fischerův kabinet (což je v této chvíli již velice nepravděpodobné), jsou rozhodnuti počkat dvě tři schůze nové vlády a poté podat na stát žalobu.

"Musím se s tím seznámit a udělat si právní náhled na celou věc. S tím pak půjdu na vládu. Na té bude, jak se k tomu postaví," vyjadřuje se zatím neurčitě k vlekoucí se kauze budoucí ministr školství za Věci Veřejné Josef Dobeš.

Foto: Věci veřejné

Prodražené projekty

"Připomíná mi to ale to, co chci udělat se státními maturitami a vynaloženými prostředky na ně. Mnohokrát se navyšovaly a téměř nám vyletěly komínem," tvrdí.

V případě odkládaných státních maturit, účet za jejichž přípravu neustále narůstá, chce provést analýzu nákladů včetně rozklíčování, kdo stojí za jednotlivými rozhodnutími.

Stejný postup teď zvažuje i v případě libereckého šampionátu. "Pokud je nějaká škoda, která se musí doplatit, musí souviset s takovou analýzou. Je potřeba minimálně vyvodit osobní odpovědnost," řekl Dobeš Aktuálne.cz.

Jak se nový ministr postaví k libereckému případu je ovšem důležité i z jiného hlediska. Za svržením někdejšího prezidenta organizačního výboru Romana Kumpošta a jeho nahrazením nezkušenou manažerkou Kateřinou Neumannovou stál vlivný mediální magnát Jaroslav Soukup.

V době, kdy probíhala klíčová změna ve vedení pořadatelského týmu, působil na ministerstvu školství jako náměstek. Do medií tvrdil, že Kumpošt ztratil důvěru ministerstva a dosazením Kateřiny Neumannové pak podmiňoval další peníze na dostavbu libereckých sportovních areálů.

Stejný Jaromír Soukup přitom pracoval pro Dobešovy Věci veřejné v předvolební kampani a podle stranického předsedy Radka Johna byl jejich hlavním dodavatelem.

Společnost Atmosphere, která se zabývá sledováním inzertního trhu, už před volbami vyčíslila hodnotu kampaně VV za první čtyři měsíce roku na 38,5 milionů korun.

Soukup a VV

Redakci Aktuálně.cz sám Jaromír Soukup řekl, že v případě krátkých intenzivních kampaní s daty lze nakládat tak, že se suma vydělí dvěma a dá se hovořit o skutečných nákladech. "Je to ale případ od případu. Ale například u tisku byl za rok 2008 rozdíl mezi ceníkem a skutečnými tržbami až 58 procent," dodal.

Pokud by jeho slova platila, Věci veřejné za první čtyři měsíce zaplatily za kampaň 19 milionů. O devět miliónů víc, než bylo deklarováno.

Představitelé VV přitom při každé příležitosti opakovali, že celá jejich kampaň stála deset milionů korun. A čísla uváděná monitoringem odmítali.

"To je absurdní. Asi v tom nejsou množstevní slevy. Toto jsou odhady bez slev a my nakupujeme velmi výhodně v množstevních slevách," vysvětloval tehdy rozpor předseda Věcí veřejných Radek John.

 

Právě se děje

Další zprávy