Do "Paroubkovy" strany míří přes tisíc nových členů

Martina Machová Martina Machová
20. 9. 2011 10:40
Ohlášený přestup raketově zvýšil zájem o členství u národních socialistů
Jiří Paroubek na přestupu. Takto mával voličům ČSSD.
Jiří Paroubek na přestupu. Takto mával voličům ČSSD. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Postupně ohlašovaný přestup bývalého premiéra Jiřího Paroubka z ČSSD k národním socialistům znatelně zvyšuje zájem o stranu, která kromě několika málo let po roce 1989 víceméně živořila na okraji politické scény.

Momentální lídři Československé strany národně socialistické (ČSNS 2005), která v posledních sněmovních volbách získala 0,02 hlasů, uvedli, že počet členů se od začátku letošního roku zvýšil v řádu desítek lidí a čekateli na členství jsou prý dokonce další stovky lidí.

"Na začátku minulého roku jsme evidovali cirka 200 členů, v současné době se počet blíží 250. Není to ale číslo konečné. Zájem o členství je a od minulého roku ten trend stoupá," uvedl předseda pražské organizace a mluvčí strany Jiří Pondělíček.

Předseda ČSNS2005 Karel Janko hovoří o třech stovkách nynějších členů. "K tomu se nám hlásí kolem tisíce dalších lidí," řekl.

Jen pro srovnání: početně nejmenší sněmovní strana Věci veřejné uvádí, že má v současnosti 1 200 členů, TOP 09 registruje něco kolem 4 500 členů.

Faktor Paroubek

Právě od prvních měsíců letošního roku se veřejně hovoří o tom, že by ČSNS 2005 mohla být už brzo novým útočištěm jednoho z nejvýraznějších českých politiků posledních let, Jiřího Paroubka.

Kam míří Jiří Paroubek
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Kam míří Jiří Paroubek

  • Někdejší klíčová strana první republiky pozměnila několikrát jméno. ČSNS 2005 se považuje za přímého nástupce ČSNS, která skončila v konkurzu. Její největší volební úspěch byl v roce 2009, kdy se jí v eurovolbách podařilo získat 0,12 procent.
  • V současnosti patří k nejvlivnějším jihomoravská organizace, která čítá přibližně 70 členů, následuje Praha s 50 členy a Plzeňsko se 30 členy. Pro porovnání - Ostravsko reprezentují celkově dva straníci, jižní Čechy sedm.
  • K nejúspěšnějším organizacím patří Plzeňský kraj, který v komunálních volbách získal 7 zastupitelů včetně starosty ve Střížovicích a dvě zastupitelky ve Spáleném Poříčí
  • V krajských volbách v roce 2008 postavili kandidátky pouze v Plzeňském a Jihomoravském kraji, v Praze kandidovali v roce 2010 v komunálních volbách se ziskem 0,19 procent

Národní socialisté proto v očekávání Paroubkova angažmá vidí jeden ze dvou možných důvodů, proč členů a zájemců o členství začalo přibývat. Nadto by nové lidi mohla do této kdysi tradiční politické strany přivádět frustrace z hlavních stran dnešní politické scény.

Podle národně socialistických funkcionářů není týdne, kdy by strana nepřijímala nové členy, postupně buduje krajské organizace a oproti krajským volbám v roce 2008 má ambice postavit za rok kandidátky ve všech krajích.

V současnosti je ustaveno devět krajských organizací, čtyři jsou v přípravě a k celorepublikovému pokrytí chybí vytvořit krajskou organizaci na Vysočině.

Přestup na spadnutí

O tom, že Jiří Paroubek, který je momentálně řadovým poslancem ČSSD, do ČSNS 2005 skutečně přestoupí, není zatím rozhodnuto.

Podle zpráv z různých zdrojů politického zákulisí se však přestup blíží a sociální demokraté už spřádají plány, jak by v takovém případě postupovali. Odchod Jiřího Paroubka by je totiž podle komentátorů mohl reálně oslabit už v krajských volbách, které se budou konat příští rok. Zároveň se část socialistů jeho odchod těší.

Samotný Jiří Paroubek už několikrát veřejně oznámil či jasně naznačil, že se sociální demokracií končí a že svou budoucnost vidí v jiné straně. Po posledním jasném výroku se ale stáhl s tím, že otázka přestupu není v dané době aktuální.

S bývalým předsedou každopádně v posledních týdnech vyjednávají přední funkcionáři ČSSD (po předsedovi Bohuslavu Sobotkovi se s ním sešli také první místopředseda Michal Hašek spolu se středočeským hejtmanem Davidem Rathem).

Dnešní první muž národních socialistů Janko pak hovoří ještě jasněji: "Na konci září to je možné," připouští Paroubkův příchod.

Jeho místopředsedové Stanislav Palša a Přemysl Votava pak zveřejnili na webu pražské organizace společné prohlášení, ve kterém rovněž píší, že slučovací proces stále probíhá.

"Máme i rozdílné názory. Tak to v demokratické společnosti, tedy i v naší straně, bývá. Je skutečností, že jednání probíhají a budou nejspíše uzavřena na říjnovém zasedání ústřední rady České strany národně socialistické," napsaly špičky ČSNS 2005.

Severočech Paroubek

Podle předsedy ČSNS Karla Janka se Paroubkovi příznivci kumulují zejména v Ústeckém kraji. "Měl tam své, kteří se k nám hlásí," řekl.

Jiří Paroubek kandidoval ve dvou parlamentních volbách za místní ČSSD. Poté, co byl jeho spolupracovník Petr Benda svými oponenty odstaven, ztratil zde vliv i sám expředseda.

O vzestupu ČSNS v Ústeckém kraji pak hovoří další straničtí lídři. Ústeckou organizaci popisují jako dynamicky se rozrůstající, založena byla přitom v březnu letošního roku.

Interní materiály ČSNS 2005 pak uvádějí, že ústecký region dal centrále v červnu v hotovosti 20 tisíc korun.

Poslanec ČSSD Jiří Šlégr již avizoval, že pokud Jiří Paroubek změní dres, změní ho s ním. Po odvolání z rady ústeckého hejtmanství uvažuje o odchodu i Paroubkův spolupracovník Petr Benda.
Poslanec ČSSD Jiří Šlégr již avizoval, že pokud Jiří Paroubek změní dres, změní ho s ním. Po odvolání z rady ústeckého hejtmanství uvažuje o odchodu i Paroubkův spolupracovník Petr Benda. | Foto: Ludvík Hradilek

Kolik nás je, neřekneme

Přesný počet členů ani "čekatelů" ale není v současnosti možné zjistit. Podle předsedy Karla Janka zde strana eviduje 15 členů. Během rozhovorů s dalšími funkcionáři se odhad počtu členské základny pohyboval od 20 do 30 straníků s tím, že další sympatizanti se hlásí do jejich řad.

"Celkem mne překvapilo, kolik je tam straníků. Odhaduji podle dubnového sjezdu, na který byl klíč jedna ku třem. Hodně se hlásili o funkce a byli to lidi, které jsem nikdy předtím neviděl," popisoval své spolustraníky jeden z delegátů.

Předseda kraje Jaroslav Andres, který v minulosti hájil barvy ústecké sociální demokracie, rozhovor po telefonu odmítl, stejně jako možnost zaslat otázky emailem.

Data jako počet členů či jak si krajská buňka stojí v porovnání s ostatními regiony, je ochoten říci jedině na osobní schůzce. Kdy? "Příští týden," uvedl termín po uzávěrce článku.

 

Právě se děje

Další zprávy