Paroubek přiznal: Končím s ČSSD, na podzim překvapím

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
3. 8. 2011 17:14
Národní socialisté tvrdí, že jim měl Paroubek potvrdit přestup na konci září
Jiří Paroubek.
Jiří Paroubek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Expremiér Jiří Paroubek poprvé oficiálně přiznal, že hodlá opustit ČSSD, kterou řadu let šéfoval. Ve středu prohlásil, že se svým týmem buduje novou politickou stranu.

Podle vyjádření místopředsedy ČSNS 2005 Přemysla Votavy však nemusí jít o zcela nový subjekt, ale právě o národní socialisty, kteří by s novými stanovami a s Paroubkem v sestavě mohli chtít výrazněji promluvit do politické soutěže.

O národních socialistech se v souvislosti s Paroubkovým odchodem z ČSSD hovořilo už delší dobu. Expředseda vlády to ale dosud nikdy oficiálně nepotvrdil. Současnou politikou sociální demokracie je podle svých slov rozčarován.

"Naše jednání neskončila, ani jsme se oficiálně nerozešli," řekl Aktuálně.cz předseda ČSNS 2005 Karel Janko. "Zatím to měla být naše strana. K potvrzení mělo dojít na konci září," prozradil.

Sám Paroubek nechtěl ke svému odchodu z ČSSD říkat nic dalšího. Agentuře ČTK sdělil, že přípravy skončí nejpozději letos na podzim, kdy by mohl novou stranu představit veřejnosti.

Pokud odejdeš, vrať mandát, vzkazuje Sobotka

Současný předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Aktuálně.cz řekl, že se o Paroubkově aktivitě dozvídá z médií.

Podle něj se sociální demokracie neodklonila od programu, na kterém se Jiří Paroubek sám podílel a byl za něj zvolen. "Nemůže hovořit o tom, že je zklamán politikou ČSSD," tvrdí lídr socialistů.

Zároveň zopakoval, že poslanecký mandát není soukromým vlastnictvím a Jiří Paroubek by jej měl v duchu svých předchozích prohlášení o přeběhlictví sociálním demokratům vrátit.

Prvního místopředsedu ČSSD Michala Haška mrzí, že Paroubek s novým vedením strany nenašel společnou cestu. "Případné drolení levice nepovažuji za rozumné ani šťastné, nahrává pouze pravici, a to by mě od Jiřího Paroubka zarazilo a mrzelo," prohlásil Hašek.

V sociální demokracii se ovšem objevují i hlasy, že by strana v případě Paroubkova odchodu měla svému expředsedovi poslanecký mandát ponechat.

"Poslanecký mandát je věc nepřenositelná. Jiří Paroubek, který získal nejvíce osobních preferenčních hlasů, má právo s mandátem dále pracovat. Tehdy byl předsedou sociální demokracie, žádný nevýrazný nebo neznámý člen," myslí si středočeský hejtman a Paroubkův spojenec David Rath. 

Prohlédněte si: Vzestupy a pády Jiřího Paroubka v ČSSD:

V souvislosti s odchodem někdejšího lídra sociálních demokratů se v minulosti spekulovalo, že by jej mohl následovat i další severočeský poslanec ČSSD Jiří Šlégr. Ten deníku Aktuálně.cz řekl, že v současnosti míří za expředsedou se poradit.

"Byl to Jiří Paroubek, který mne přivedl do politiky a do sociální demokracie. Zprávu jsem se dozvěděl před chvilkou, musím to s ním zkonzultovat," vyhnul se přímé odpovědi.

Na otázku, zda vidí jako reálné, aby svého někdejšího šéfa následoval do jiného politického subjektu, odvětil, že "možnost tu je určitě".

Sociolog: Nová strana šanci má

Podle Jana Hartla z agentury STEM, která se zabývá průzkumy veřejného mínění, není návrat Jiřího Paroubka do politického života pod novou partají úplně nereálný.

"I přes to, že není zvlášť oblíben, je mu příznivě nakloněna jedna třetina populace. Zda uspěje, bude záležet na tom, zda dovede zasadit novou stranu do kontextu ostatních politických sil, jaký bude mít prostor v mediích a jak dalece bude jeho program provokativní," míní Hartl.

Zapůsobit podle něj může zejména svou viditelností a razancí, kdy se i v minulosti projevoval jako silný lídr. Pro vznik nové strany s Paroubkem v čele pak podle Hartla hovoří i současné vnímání politiky jako takové, kdy voliči jsou spíše rozladěni.

"Tvořil by tak kontrast k současným váhavým lídrům na naší politické scéně," dodal Hartl. Stejně jako partaj jiného expředsedy ČSSD Miloše Zemana by nová Paroubkova strana ubírala ve volbách hlasy na levém spektru a zejména sociální demokracii. 

 

Právě se děje

Další zprávy