Paroubkova nová strana povstane z národních socialistů

ČTK ČTK
17. 8. 2011 11:04
Informaci potvrdil současný místopředseda strany Přemysl Votava
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý premiér a expředseda ČSSD Jiří Paroubek vybuduje novou politickou stranu ze současné České strany národně socialistické (ČSNS 2005). Informaci Mladé frontě Dnes (MfD) potvrdil první místopředseda národních socialistů Přemysl Votava.

Podle deníku by do Paroubkovy strany mohlo přejít pět až sedm zákonodárců ČSSD.

Votava podle MfD potvrdil, že se strana nechá od Paroubka převzít a reformovat. "Na projektu spolupracujeme. Název strany se může změnit, ale není to ještě definitivní," uvedl.

Současná ČSNS 2005 má podle něj asi 600 členů. Paroubkova strana by se podle deníku mohla jmenovat "ČSNS Národní socialisté".

Paroubek zatím záměr nepotvrdil. "V rámci ČSNS 2005 pracují na programu a já jim tak trochu nahlížím přes rameno," uvedl.

Strana už prý jedná se sponzory. Politicky má být nalevo od sociální demokracie, proti které povede i negativní kampaň. Bude se opírat o vlastenectví. Důraz chce klást také na ekologii a na podporu živnostníků, informuje list.

Senátor Vladimír Dryml (a nejen on) potvrdil, že existuje sedm zákonodárců, kteří uvažují o opuštění ČSSD. Zná je prý i jmenovitě, prozradit je však nechce. "Mnozí z nich nejsou ani tak loajální Jiřímu Paroubkovi, ale jsou nespokojení s politikou ČSSD a hledají řešení," uvedl senátor.

O úmyslu založit vlastní stranu se současný řadový poslanec ČSSD Paroubek zmínil nedávno na webu vasevec.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy