Ústecká ČSSD posílá na Paroubka stranické kontrolory

Martina Machová Martina Machová
12. 9. 2011 21:09
Oficiálně jí vadí jeho slovní útoky na politiky sociální demokracie
Jiří Paroubek na mítinku ČSSD v severních Čechách.
Jiří Paroubek na mítinku ČSSD v severních Čechách. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha, Ústí nad Labem - Vedení sociální demokracie v Ústeckém kraji poslalo na svého poslance a někdejšího lídra Jiřího Paroubka a jeho blízké stranické kontrolory.

Na svém pondělním jednání se usneslo, že se Paroubkovými výroky na adresu stranických špiček má zabývat krajská kontrolní komise. Podle vedení nejsilnější krajské buňky totiž expředseda překračuje meze běžné kritiky, používá urážek a pomluv, čímž porušuje partajní regule.

"Rozhodli jsme se, že necháme prověřit veškeré výpady Jiřího Paroubka krajskou kontrolní komisí, jestli neporušují stanovy, a pověřili jsme ji, ať navrhne opatření. Jím se pak krajský výkonný výbor bude řídit," uvedl člen vedení ČSSD v Ústeckém kraji, který si nepřál být jmenován.

"Ať si poslouží. Je mi to srdečně jedno," reagoval pro Aktuálně.cz Jiří Paroubek. "Jen bych chtěl připomenout, že za dobu mého působení v kraji ČSSD vyhrála od roku 2005 všechny typy voleb, s výjimkou voleb do Evropského parlamentu. Ať to usnesení pošlou pánům Sobotkovi a Haškovi. Bude dobré, když konečně začnou dodržovat program sociální demokracie," dodal Paroubek.

Že usnesení v tomto znění vedení ústecké ČSSD skutečně přijalo, potvrdil později i předseda krajské kontrolní komise, která dostala celou věc na starost, Petr Jakubec. "Budeme se tím zabývat neprodleně. Další krajský kontrolní výbor považuji za nejzazší termín," popsal lhůtu, kterou vedení kraje kontrolorům uložilo.

Arna Fišeru, nástupce Paroubkova chráněnce Petra Bendy v čele krajské ČSSD, nazval Paroubek v jednom z rozhovorů trpaslíkem, který mu okopává kotníky. Fišera spolu s děčínským poslancem Jaroslavem Foldynou si pak v minulosti vysloužili i označení "křiváci". Terčem kritiky je tradičně i partner ústecké hejtmanky Jany Vaňhové Roman Houska.

Paroubek ale nenechal v posledních měsících nit suchou ani na centrálním vedení. Bohuslavu Sobotkovi vyčítá odklon od programu, jeho prvnímu zástupci Michalu Haškovi vazby na severočeskou sociální demokracii, která je podle Paroubka "mafiánská".

O místopředsedkyni strany Marii Benešové, která patřila na březnovém sjezdu socialistů k nominantům severočeské ČSSD, Jiří Paroubek napsal na svém serveru Vasevec.cz, že za svůj post vděčí "nejhorší politické galerce", která ovládá stranu přes účelově nabrané straníky, takzvané černé duše.

Kdo má v kraji "černé duše"

Někdejší radní ústeckého hejtmanství Petr Benda tvrdil, že on žádné
Někdejší radní ústeckého hejtmanství Petr Benda tvrdil, že on žádné | Foto: Ludvík Hradilek

Jiří Paroubek v době svého šéfování sociální demokracii existenci účelových náborů a straníků jen tak "na oko" popíral. A to přesto, že řádění náborářů několikrát popsali i krajští kontroloři.

Ani severočeská ČSSD si nenechala invektivy ze strany svého někdejšího lídra a jeho spolupracovníků líbit.

Po vynuceném odstoupení Petra Bendy ze souboje o šéfa ČSSD v Ústeckém kraji musel někdejší krajský lídr opustit i vedení krajského nemocničního holdingu Krajská zdravotní a minulý týden jej krajští zastupitelé napříč politickým spektrem odvolali i z rady hejtmanství.

Benda posléze připustil, že je rozhodnutý z ČSSD odejít, pokud se mu naskytne alternativa, kde se politicky realizovat. V současnosti se nejvíce hovoří o přestupu Jiřího Paroubka a jeho věrných do v současnosti marginální ČSNS 2005.

Během léta pak vyloučila klášterecká ČSSD z partaje dalšího Paroubkova muže - někdejšího „imagemakera" Lidového domu Petra Dimuna.

 

Právě se děje

Další zprávy