Sobotka přemlouval Paroubka: Zůstaň v ČSSD

Domácí Domácí
8. 8. 2011 18:30
Paroubek už ohlásil úmysl založit novou stranu
Paroubek a Sobotka na archivním snímku.
Paroubek a Sobotka na archivním snímku. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se sešel se svým předchůdcem Jiřím Paroubkem , aby jej přesvědčil, že nemá  opouštět sociální demokracii.

"Schůzka proběhla v pondělí, požádal jsem ho, ať ve straně zůstane, že nemá důvod, aby odcházel. Mluvili jsme i o konkrétních věcech. Zatím ale nepadlo žádné definitivní rozhodnutí, zda Jiří Paroubek odejde, nebo zůstane," řekl po schůzce ve sněmovně Sobotka Lidovým novinám.

Založení nové strany Paroubek poprvé veřejně přiznal minulou středu a Sobotka ihned naplánoval schůzku, kde chce někdejšímu lídrovi socialistů toto rozhodnutí rozmluvit. 

"Požádám ho, aby zůstal v ČSSD. Nejsou žádné programové ani jiné důvody pro to, aby opouštěl politickou stranu, kterou stejně jako já pomáhal před 21 lety obnovovat," uvedl Sobotka.

Způsob, jak chtěl někdejšího předsedu přesvědčit, aby v partaji zůstal, ale nepřiblížil. "Sešli jsme se a možná se ještě sejdeme," komentoval pro LN schůzku lakonicky Paroubek.

Rozruch v ČSSD

V sociální demokracii středeční vyjádření Jiřího Paroubka, že je rozhodnut odejít z ČSSD, vyvolalo rozruch.

Vedle hlasů, které jeho krok vítají a tvrdí, že se nejsilnější levicové straně uleví, se objevují obavy, že by mohl vznikem nového subjektu či znovuzrozením stávající politické strany na levé části politického spektra oslabit právě svou domovskou stranu.

Blog Jiřího Paroubka na Aktuálně.cz:
Nejnovější manévry ve vedení ČSSD

Pro příklad nemusí sociální demokraté chodit daleko - při posledních parlamentních volbách je tímto způsobem oslabil jiný bývalý předseda - Miloš Zeman se svou stranou Zemanovců.

Paroubek vs. Lidový dům

Někteří sociální demokraté komentují nejnovější stranickou událost tak, že Jiří Paroubek hraje o to, zda odejde z ČSSD s negativní nálepkou "přeběhlíka", či zda bude vnímán jako skutečný sociální demokrat hájící myšlenky, od nichž podle něj ČSSD s novým vedením ustoupila.

Mnozí straníci pak upozorňují na to, že Jiří Paroubek si prostor pro odchod připravuje už delší dobu. Deník Aktuálně.cz již v březnu informoval o existenci plánu, že na podzim přejde k národním socialistům (ČSNS 2005).

Letos v květnu, když se v Lidovém domě rozhodovalo o složení nové stínové vlády, pak naznačil Paroubek svůj záměr odejít také v rozhovoru pro Lidové noviny. Tehdy své úvahy odůvodňoval tím, že strana nejeví o jeho služby zájem.

Jako výzvu pak označil záměr dostat ČSNS 2005 do sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy