Definitivně končím v politice, svým následovníkům kotníky okopávat nebudu, oznámil Sobotka

Domácí Domácí
Aktualizováno 22. 3. 2018 15:34
Bývalý premiér a dlouholetý předseda ČSSD se rozhodl, že končí v politice. Skládá poslanecký mandát.
Bohuslav Sobotka se po vítězných volbách v roce 2013 stal premiérem ČR, nyní poražen opouští definitivně politiku. | Video: Blahoslav Baťa

Praha - Bývalý premiér Bohuslav Sobotka skládá poslanecký mandát a definitivně končí v politice, oznámil na svém Facebooku. Ve sněmovně by ho měl nahradit bývalý šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, který se po volbách stal tajemníkem poslanců strany.

"Na konci března definitivně skončím ve vysoké politice. Opustím Poslaneckou sněmovnu a od 1. dubna budu nadále už jen řadovým členem ČSSD. Není třeba v tom hledat nějaké složité symboly či vzkazy. Moje rozhodnutí je hluboce osobní," oznámil Sobotka s tím, že v politice strávil čtvrt století.

Kam přesně ta cesta povede, vám zatím neprozradím. Stojím na křižovatce a zvažuji několik možných směrů. Předpokládám, že po Novém roce budu mít jasno," dodal bývalý šéf ČSSD. "Do té doby se chci zejména věnovat svým synům, vzdělávat se, odpočívat, číst, věnovat se více blízkým lidem a zkrátka všem věcem, na které jsem v uplynulých letech neměl kvůli náročné službě veřejnosti čas," dodal.

Sobotka řekl, že "nepůjde cestou některých bývalých premiérů či předsedů stran a nebudu svým následovníkům v čele ČSSD okopávat v médiích kotníky".

"To, že končím jako parlamentní politik, ale neznamená, že končím jako aktivní občan. Tím jsem byl vlastně už od střední školy a zůstanu jím určitě i nadále. Zejména v době, jako je tato. Ve vnitrostranickém referendu ČSSD se chystám hlasovat proti účasti sociálních demokratů ve vládě Andreje Babiše," doplnil.

Sklenák, který Sobotku ve sněmovně nahradí, na Twitteru práci bývalého premiéra ocenil. "Politika je krutá disciplína bez ovací na rozloučenou. Časem zjistíme, že toho pro naši zemi Bohuslav Sobotka neudělal vůbec málo. Bylo mi ctí s ním spolupracovat," sdělil.

"Odchod Slávka Sobotky z vysoké politiky vnímám jako důkladně promyšlené a hluboce osobně motivované rozhodnutí. Chci Slávkovi jménem poslaneckého klubu poděkovat za náročnou a mimořádně obětavou práci, kterou odvedl jako předseda vlády i člen parlamentu ve prospěch ČR a občanů," uvedl pak Sklenákův nástupce Jan Chvojka.

"Ten tlak byl už předtím, ale je možné, že to teď přibylo. Bylo by to logické, když se člověk podívá, co retweetuje, případně říká v rozhovorech. Můj osobní názor je, že by se měl vyjadřovat neutrálněji nebo mlčet a prostě to nechat na novém vedení," reagovala bývalá ministryně Sobotkovy vlády Michaela Marksová.

"Respektuji rozhodnutí Bohuslava Sobotky. Byl férovým soupeřem, konkurentem i kolegou. Přeji mu mnoho úspěchů v životě mimo vysokou politiku," napsal někdejší Sobotkův vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Miroslav Kalousek (TOP 09) Sobotkovi na Twitteru veřejně poděkoval. "Často jsme spolu velmi nesouhlasili. Pro některé jeho vlastnosti a postoje jsem si ho vážil a vážím. Především proto, že odmítal dělat politiku vyprázdněnou od idejí," napsal Kalousek.

Připomeňte si nejznámější konflikt Bohuslava Sobotky s prezidentem Zemanem

Zeman a Sobotka na Hradě | Video: ČTK
 

Právě se děje

Další zprávy