Z archivu Aktuálně.cz: Sobotka šel na sraz sci-fi, cestou vstoupil do ČSSD

Martina Machová Martina Machová
16. 3. 2011 22:15
Bohuslav Sobotka ve středu oznámil, že končí jako předseda ČSSD. Připomeňte si s námi dobu, kdy se do čela strany chystal - takhle jsme o něm psali před šesti lety...
Foto: Archiv Zdeňka Pavlíka

Brno - Je mu 39 let, letos oslaví čtyřicáté narozeniny, má dvě děti a byl ministrem, místopředsedou vlády, je poslancem, celý život jej živila jen politika. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nyní stojí na vrcholu své kariéry.

Během následujícího víkendu zjistí, zda přesvědčil na šest set delegátů sjezdu, že dokáže vést nejsilnější českou levicovou stranu.

Stačilo přitom málo a vše mohlo být jinak.

Například, kdyby si na podzim roku 1989 tehdy osmnáctiletý student nepřečetl ve Svobodném slovu inzerát o obnovovací schůzi brněnské sociální demokracie. Nebo se brněnští fanoušci sci-fi nescházeli ten samý den na přehradě. Nebo si příznivci sociální demokracie nevybrali restauraci U Dvořáků, což měl Sobotka cestou na onen sraz milovníků fantaskní literatury.

"Jel jsem na akci Drakon, což je setkání fanoušků sci-fi. Jen jsem vystoupil o pár zastávek dříve," líčí klíčový den Bohuslav Sobotka.

"Byl hluboce nejmladší a bylo to od něj doslova statečné. Odpor k levici byl v té době značný," vzpomíná na první politické krůčky současného úřadujícího předsedy doyen nejen jihomoravské ČSSD, exministr vnitra Václav Grulich.

Pro politické praktiky té doby to byla věc nevídaná. Nad mladíkem s "výrazem neviňátka", jak jej sám Grulich charakterizuje, si vzal patronát.

Pamětníci pak Sobotku popisují jako obětavého, pilného a pracovitého hocha, který byl ovšem v případě rychlých rozhodnutí, jež ho mohly posunout vpřed, poněkud váhavý.

Bohuslav Sobotka koncem 90. let
Bohuslav Sobotka koncem 90. let | Foto: Archiv Zdeňka Pavlíka

Oceňují jeho houževnatost. Své místo v čele ČSSD si vyšlapal na mítincích ještě v době, kdy preference socialistů byly hluboko pod pěti procenty. "Věřil, že sociální demokracie bude jednou silnou stranou," vzpomíná předseda okresní stranické buňky ve Vyškově Zdeněk Pavlík.

Postupně nahradil Grulicha v čele jihomoravské ČSSD a jeho přímluvce mu pomáhal i do vedení Lidového domu.

Proti směřování současného favorita předsednické volby se postavil jen jednou, v roce 1996. Nelíbilo se mu, že by měl hned po škole zamířit do parlamentu.

"Chtěl ho poslat na zkušenou do světa, aby se naučil dělat politiku. Měl pro něj přichystanou stáž v Anglii," líčí Pavlík, který ale s dalšími příteli tehdy pětadvacetiletého absolventa přemluvil, aby hozenou rukavici sebral a kandidoval.

"Nedral se navrch. Viděli jsme ale, že je v něm budoucnost, a myslím, že jsme udělali dobře," dodává.

Grulich nato mladého Sobotku, který by jako vystudovaný právník rád zamířil do ústavně právního výboru, poslal do rozpočtového. Někteří pamětníci tvrdí, že za trest, jiní, že v Sobotkou vysněném výboru nebylo již místo.

Foto: Archiv Zdeňka Pavlíka

"Tak si nakoupil knihy a přes prázdniny se to doučil," vypráví Pavlík.

Změna směru se mu nakonec vyplatila. Do vlády si jej vybral v roce 2002 Vladimír Špidla. O rok později se stal místopředsedou vlády.

"Nikdo mi ho nedoporučil, bylo to moje vlastní pozorování," vysvětluje nyní v rozhovoru pro Aktuálně.cz svůj někdejší výběr Špidla. "Měl jednu potřebnou vlastnost - schopnost chladnokrevné analýzy i v případě silného tlaku," charakterizuje svého ministra.

A ani s odstupem času nedá na Sobotku v čele resortu financí dopustit. "Byl příkladný," míní.

Ve Strakově akademii následně přežil éru Stanislava Grosse a po pádu svého někdejšího spojence se rozhodl zůstat v pozadí a dělat opět jen pobočníka Jiřímu Paroubkovi. 

Volební prohra ČSSD v roce 2006 jej vrátila zpět do rozpočtového výboru, nyní vede poslanecký klub socialistů.

"Znám ho jen jako dvojku, trojku strany. Vždy to byl člověk, který byl loajální svému premiérovi a nepatřil k těm, co by prezentovali své odlišné postoje," charakterizuje svého někdejšího kolegu ze sociálně demokratických vlád lidovec Cyril Svoboda. "Je ale člověk, který, když se něco dohodne, tak slovo drží," dodává v zápětí.

Sobotka se nyní, pokud uspěje v souboji s Michalem Haškem, znovu přiblíží k postu, jenž sám několikrát v minulosti odmítl - bude kandidátem ČSSD na premiéra, pokud by vláda Petra Nečase padla.

A že se celý život živí jen politikou?

"Je to určitá daň, že došlo ke změně v roce 89 a mojí generaci to velice silně oslovilo," míní Bohuslav Sobotka. "Neberu to jako handicap. Myslím, že jsem obstál ve zkouškách, které mi život přinesl, včetně působení na ministerstvu financí," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy