Daně dohodnuty, ale vláda ještě ne

Sabina Slonková, Petr Holub, Martina Macková
21. 6. 2006 14:00
Praha - Koalice říká, že se shodla na programu. Ale o nové vládě se skutečně rozhodne až příští čtvrtek při volbě šéfa sněmovny.

Občanští demokraté, lidovci a zelení se dohodli na posledním sporném bodu programu své koalice - na daních.

ODS prosadila rovnou daň u příjmů právnických a fyzických osob, a to v rozmezí 15 až 19 procent. Konkrétní výše sazby nebude předmětem koaliční dohody. Ve stejném rozmezí chtějí politici nalézt také jedinou sazbu pro DPH. Daňové změny hodlají zavést od počátku roku 2007. ČTK o tom informoval vyjednavač za Stranu zelených Jaromír Soukup.

"Zbývají jenom drobnosti v jednotlivých formulacích. K dohodě došlo, všechno je vyřešeno," informoval Soukup.

Předseda ODS Mirek Topolánek později odpoledne vydal prohlášení, v němž zpochybňoval, že by porgramové dohody byly uzavřeny. Neupřesnil však blíže, o jakých bodech se ještě musí jednat. 

Dohoda je tu, otázkou ale zůstává, zda kdy bude naplněna. Tvůrci koaličního kabinetu navenek tvrdí, že pro svou vládu mohou získat ve sněmovně podporu alespoň jednoho hlasu od levicových poslanců, z neoficiálních rozhovorů s jejich špičkami však plyne, že už tomu příliš nevěří.

Deník Aktuálně.cz už minulý týden informoval, že ODS připravuje scénář na další kolo, v němž bude do hry vtažena sociální demokracie.

Zástupci ODS počítají s tím, že po krachu v prvním kole dostane i podruhé od prezidenta šanci sestavit vládu Mirek Topolánek.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • ČTĚTE VÍCE:
    ODS si chystá scénář pro druhý pokus
    Týden po zahájení povolebních rozhovorů se ODS začíná smiřovat s tím, že koaliční vláda s lidovci a zelenými na první pokus ve sněmovně důvěru nezíská...

Volba šéfa sněmovny, ukázka síly

Lídři dvou nejsilnějších stran Topolánek a Paroubek se ale zatím nedohodli. "Jsou to pusté spekulace, to neznamená, že to nemůže být jedna z variant, ale v tuto chvíli to nikdo neví," veřejně odmítá debaty na téma menšinová vláda ODS tolerovaná ČSSD Topolánek.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

  • Koaliční smlouva vzniká jen pomalu
    Špičky rodící se koaliční vlády ODS, lidovců a zelených se na nočním jednání dokázaly shodnout zatím jen na zahraniční politice a oblasti justice...

Špičky ODS a ČSSD se tak připravují na rozhodující "bitvu" o to, kdo z nich obsadí post předsedy sněmovny. Výsledek se pak odrazí na sestavení nového kabinetu.

"Budou to jakési nové volby, ukázka síly, jak si ve skutečnosti stojíme. Pokud předsedu sněmovny získá ČSSD, budeme mít při dalším jednání o toleranci naší vlády ze strany sociálních demokratů menší manévrovací prostor. Pokud vyhrajeme my, můžeme si na ČSSD vymoci větší ústupky," popsal situaci jeden z vlivných politiků ODS.

Volba vedení sněmovny probíhá podle jiných pravidel než hlasování o důvěře nové vládě. Sněmovna hlasuje tajně, a bude tedy snadnější "kupovat" hlasy v cizích klubech. Dohoda o obsazení funkcí zatím ve sněmovně neexistuje, a tak je jisté, že se strany o lovení hlasů u konkurence pokusí.

ČSSD zřejmě vyšle Zaorálka

Tomu, že Topolánkův druhý pokus o sestavení vlády zatím není se sociálními demokraty dohodnutý, nasvědčuje i taktika Paroubkova týmu. Do boje o post šéfa sněmovny hodlá ČSSD s nejvyšší pravděpodobností vyslat znovu Lubomíra Zaorálka a nikoli Jiřího Paroubka.

ČSSD si tak nechává otevřená vrátka pro možnost, že Topolánek pohoří i s druhým pokusem. Napotřetí pak vyjednáváním o nové vládě nepověřuje prezident, ale předseda sněmovny. Pokud by Paroubek kandidoval na post šéfa dolní komory parlamentu a uspěl, zkomplikoval by si případné získání premiérského postu.

Stane se šéfem sněmovny znovu Lubomír Zaorálek z ČSSD?
Stane se šéfem sněmovny znovu Lubomír Zaorálek z ČSSD? | Foto: ČSSD

A co se stane poté, co nyní chystaná Topolánkova koaliční vláda nezíská důvěru ve sněmovně? Prezident ji podle dosavadních plánů jmenuje, lídr občanských demokratů vystřídá ve Strakově akademii Jiřího Paroubka a oba politici budou jednat o podobě další vlády, která by měla zaručenou životnost.

Paroubek už při nedělní schůzce s Topolánkem jasně avizoval, že ČSSD nechce tolerovat kabinet s účastí lidoveckých ministrů. Pokud by své stanovisko nezměnil, je ODS ochotna jednat buď o menšinové vládě, nebo o kabinetu s většinou ministrů z ODS doplněném odborníky. Při obou scénářích by vládu tolerovala ČSSD.

Druhé hlasování o důvěře pak může při zachování všech termínů proběhnout počátkem září. "Bude to dlouhé," potvrzuje jeden z poslanců ČSSD.

A co lidovci a zelení?

Proč vlastně ODS bude předstupovat před sněmovnu s vládou, pro kterou nemá předjednanou podporu?

"Byl by to podraz na voliče, kdybychom to neudělali. Když se to nepovede, bude zřejmé, že jsme udělali maximum, a budeme hledat jiné řešení," vysvětluje již citovaný vlivný člen vedení ODS.

Obě menší strany, s nimiž Topolánek nyní sestavuje koaliční vládu, odmítají veřejně připustit, že nakonec vládnout nebudou nebo jen dočasně. "Dokončuje se koaliční smlouva a nějakými případnými dalšími variantami se nezatěžujeme," řekl mluvčí lidové strany Ondřej Jakob.

Foto: Aktuálně.cz

Neoficiální informace z menších stran ale jasně ukazují, že se o této možnosti ve stranách mluví. Politici se k tomu ale nechtějí jakkoliv vyjádřit. Jednání o koaliční dohodě se blíží k závěru a nechtějí právě nyní čeřit vody.

Místopředseda zelených Petr Štěpánek řekl, že těžko lze předstírat tři týdny jednání, pokud by byla nakonec o opoziční smlouvě. "To by byl zbytečný luxus," míní. "Není to žádná selanka, jak se zdá. Skutečně se důsledně přeme o jednotlivé body. Není to předstírané ani jednoduché. Nechceme spekulovat," řekl Štěpánek.

Ministr Milan Šimonovský Aktuálně.cz řekl, že ODS si variantu koalice sama veřejně zvolila, a přirovnal to k výběru nevěsty. "Nemůžete si zvolit nevěstu a říct veřejně, že si ji vezmete, a pak se škrábat za ušima, že možná ještě potkáte nějakou pěknější," vyzval ODS k "věrnosti" pravostředové koalice s menšími stranami ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy