Topolánek: Premiérem bez 101 hlasů

Petr Holub, Sabina Slonková
14. 6. 2006 11:57
Praha - Václav Klaus je připravený jmenovat Mirka Topolánka premiérem i bez záruky většinové podpory v parlamentu. Uvnitř: GRAFIKA: Co prosadí panská koalice
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Mirek Topolánek dostal minulý týden v pondělí od prezidenta pověření vést jednání o nové vládě. Dnes po schůzce s prezidentem oznámil, že nejprve uzavře koaliční dohodu s lidovci a zelenými a poté požadá ČSSD o podporu ve sněmovně.

"Opačný postup bych považoval za nelogický," uvedl Topolánek.

Předseda ODS dále prohlásil, že obnoví vyjednávací porady s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

Smlouva do prázdnin?

Po mnoha schůzkách týmů vyjednavačů ODS, KDU-ČSL a zelených dnes ráno Topolánek oznámil, že strany budou moci podepsat koaliční dohodu ještě před prvním zasedáním sněmovny. Poslanci by se nově měli sejít 27. června.

"Chceme se dohodnout ještě do začátku prázdnin," uvedl Topolánek.

Infobox
Autor fotografie: www.vlada.cz

Infobox

PROČ PANSKÁ KOALICE?

  • "Panskou koalicí" nazval odcházející premiér Paroubek tři strany, které chtějí sestavit pravostředovou vládu.
  • Odkazuje tím na termín z období první republiky, kdy v roce 1926 sestavily vládu pravicové strany.
  • Premiérovi Švehlovi se tehdy poprvé a naposled podařilo překonat tradiční volební pat, kdy se pravice na vládě musela dohadovat se socialisty. Domluvil většinu agrárníků, lidovců a národních demokratů, což socialisté nesli velmi těžce a označili kabinet hanlivě jako "panskou", tedy protilidovou koalici.
  • Později se však na tuto vládu, která skončila v roce 1929, vzpomínalo ze dvou důvodů výhradně v dobrém. Především vládla v období, kdy meziválečná republika nejvíc prosperovala. Také se jí podařilo překonat nacionální rozpory a přivést do vlády zástupce německých stran i slovenských lidovců.

S vyjednavači zelených a lidovců se šéf ODS dohodl na tom, že do pondělí dokončí expertní stranické týmy práce na jednotlivých kapitolách programového prohlášení.

Příští týden pak budou vyjednavači materiál dolaďovat. Podle šéfa lidovců Miroslava Kalouska zřejmě v jednotlivých týmech vzniknou v případě neshody varianty, které později posoudí politici.

"Na rozdělení ministerstev se ODS, KDU-ČSL i Strana zelených dokáží shodnout a určitě se dá vytvořit i pro všechny zúčastněné strany přijatelná shoda na programu. Problémem je ale v tuto chvíli chybějící důvěra v parlamentu," říká člověk obeznámený s plány ODS.

Lídři ODS, KDU-ČSL a zelených se už včera dohodli, že sníží přímé daně. Stále však nemají v ruce nástroj, jak svůj plán prosadit.

Program pro koalici,  která nevznikne

"Tyto debaty o programu neznamenají, že podle nich vznikne akceschopná vláda. Strany ale mohou naznačit, kam až jsou ochotny zajít v daních a penzích. To může usnadnit pozdější parlamentní debaty," říká brněnský politolog Miroslav Mareš.

Podle něho je jedinou alternativou předčasných voleb poloúřednická vláda s podporou obou velkých stran.

Pravice do mladých, velcí do betonu

Úvahy o kabinetu ODS ukazují, jak by bylo možné modernizovat stát a podpořit iniciativu podnikatelů, samosprávy i mladých lidí.

Foto: Martina Běhounková

Zřejmě nejvíc by "panská koalice" změnila poměr sil na trhu práce, kde by zlevnila pracovní sílu, usnadnila rozjezd začínajícím podnikatelům a seškrtala dávky všem, kdo se zaměstnání vyhýbají.

Velká koalice by se naproti tomu omezila na postupné změny.

Foto: Aktuálně.cz

U sociálních demokratů by mohly největší podporu získat podrobně promyšlené plány ODS na omezení byrokracie a na zjednodušení zákonů. Podporovat by ji měly velké české firmy. Dočkaly by se nejen investičních pobídek, ale hlavně masivních státních investic do dálnic a nových elektráren.

Přitom platí, že obě možné koalice budou prosazovat některé velmi podobné kroky. Budou podporovat vzdělání i výzkum, jen pomalu snižovat rozpočtový schodek a postupně zvyšovat státní dotace do penzijního a zdravotnického systému.

Bém: Jen ODS se snaží

První debaty po volbách tak daly za pravdu pražskému primátorovi Pavlu Bémovi, který si před třemi týdny povzdechl: "Letošní kampaň je specifická tím, že jediná ODS se snaží skutečně ukázat, že má nějaký program. Na druhé straně sociální demokracie vlastně žádný ucelený program nemá a jenom přichází s těmi dvěma hesly Jistota a Prosperita."

Dnes se skutečně ukazuje, že reformní kabinet vznikne pouze v tom případě, když ODS dokáže prosadit podstatnou část svého programu.

Foto: Martina Běhounková

 

Právě se děje

Další zprávy