Koaliční smlouva vzniká jen pomalu

Sabina Slonková, Petr Holub
20. 6. 2006 12:00
Praha - Špičky rodící se koaliční vlády ODS, lidovců a zelených se na nočním jednání dokázaly shodnout zatím jen na zahraniční politice a oblasti justice.
ČSSD pravo-středovou koalici nepodpoří, zopakoval předseda ČSSD Jiří Paroubek po jednání s Mirkem Topolánkem
ČSSD pravo-středovou koalici nepodpoří, zopakoval předseda ČSSD Jiří Paroubek po jednání s Mirkem Topolánkem | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ostatní body programového prohlášení vlády se rodí jen těžko.

Problémy zatím vyjednavači nové středopravé vlády nevyřešili. Shodu tak nenašli v otázce jaderné energetiky, daňové reformy a plánů na výstavbu dálnic.

Naopak předdohoda panuje v oblasti školství. Koalice se shodla na tom, že je potřeba odložit státní maturity a že by se na střední školy mělo dostat více studentů. Školné na vysokých školách se zatím odkládá na dobu neurčitou. Informovala o tom ČT.

Noční schůzka sblížila ODS a ČSSD

Koaličnímu vyjednávání předcházela noční schůzka šéfů ODS a ČSSD. Jednání Topolánka s Paroubkem přitom otevřelo možnost, že ČSSD nechá kabinet vedený občanskými demokraty žít.

Zástupci ODS a sociální demokracie se mají do konce týdne sejít k jednání tři plus tři a jednat o programových bodech, za nichž by ČSSD byla ochotna tolerovat Topolánkovu vládu.

Jsme schopni spolu mluvit

"Schůzka s panem Paroubkem byla na profesionální úrovni. Po odbourání osobních bariér je zřejmé, že jsme schopni diskutovat. Šlo o to sejít se v klidu, když jsou karty na stole, a bavit se o tom, co je možné, jak to vidím já a jak on," popsal pro Aktuálně.cz první povolební schůzku obou lídrů Mirek Topolánek.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

  • ODS si chystá scénář pro druhý pokus
    Týden po zahájení povolebních rozhovorů se ODS začíná smiřovat s tím, že koaliční vláda s lidovci a zelenými na první pokus ve sněmovně důvěru nezíská...

Paroubek na tiskové konferenci, kde komentoval noční schůzku, nešetřil vstřícností: "Mluvili spolu zástupci strany levého středu a strany pravého středu," řekl o rozhovoru s Topolánkem.

Přitom týden před volbami lídr sociálních demokratů označil ODS za nejradikálnější mezi stranami evropské pravice a v emotivních článcích varoval před tím, že v Česku zavede "modrou totalitu". Už o víkendu ale naznačil změnu kursu, když oznámil, že ČSSD nakonec přece jen může nově vznikající kabinet tolerovat. Tuto možnost ČSSD od voleb striktně odmítala, dokonce na to přijala zvláštní usnesení.

"Schůzka byla lidsky příjemná, proto věřím, že se nám podaří získat vzájemnou důvěru a vytvořit vládu se stabilní podporou ve sněmovně," dodal Paroubek.

Jak přesně by případná tolerance vypadala a zda jsou obě strany schopny se dohodnout ještě před tím, než Topolánek v prvním pokusu předstoupí s koaliční vládou s lidovci a zelenými před sněmovnu, zatím není jasné.

Detaily schůzky zatím Topolánek ani Paroubek neprozradili. "Takto jsme se s panem Paroubkem domluvili," prohlásil Topolánek.

ČSSD nechce ve vládě lidovce

Nejbližší spolupracovníci obou politiků nicméně tvrdí, že Paroubek výslovně Topolánkovi sdělil, že si nepřeje, aby ve vládě tolerované ČSSD seděli lidovci. Právě Kalouskova strana před rokem přispěla k pádu kabinetu sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse.

"Paroubek narýsoval tři možné podoby kabinetu, o nichž by byla ČSSD ochotna jednat. První je menšinová vláda ODS tolerovaná ČSSD, druhá vláda by měla kromě ministrů za ODS odborníky podporované dalšími stranami a třetí možnost, s níž se zatím operuje jako s nejméně pravděpodobnou, je velká koalice ODS a ČSSD," popsal jednání jeden ze stranických vyjednavačů.

Sám Paroubek veřejně občanským demokratům doporučil, aby následovali příklad jeho třináctiměsíční vlády. I když měl na rozdíl od ODS k dispozici většinu jednoho poslaneckého hlasu, snažil se domluvit i s opozicí. "Se 101 poslanci bych prosadil tak deset procent svých záměrů," vysvětlil nutnost spolupráce obou velkých stran.

Čtyři Paroubkovy body

Sociální demokraté v neoficiálních rozhovorech tvrdí, že Paroubek Topolánkovi předložil čtyři programové body, které by se mohly stát základem dohody obou velkých stran. Podstatné jsou změny v penzích, zdravotnictví, daních a boji s korupcí.

Nejvíc kontroverzí slibuje debata o daních. ČSSD je ochotna přistoupit na snížení daní i zrušení registračních pokladen. Naopak odmítá zrušení principu, že bohatší mají vyšší sazby u daně z příjmu. Lídr ČSSD odmítá také zrušení minimální daně a daňové prázdniny pro živnostníky.

V tuto chvíli sociální demokraté označují za klíčový bod dohody o boji s korupcí. Trvají na konečném vyšetření předvolební aféry policejního plukovníka Kubiceho, který obvinil politiky, že zasahují do vyšetřování politicky citlivých stran. Socialisté tvrdí, že velké strany musejí dospět k takovým dohodám, které zlepší poměry v policii i tajných službách.

Topolánek bez bližších podrobností potvrdil, že mu Paroubek své programové priority předložil. "Dosavadní programové požadavky ČSSD jsou ale naprosto nepřijatelné. Nyní si na to sedneme, podíváme se na jejich programové ikony a rozebereme jednotlivý obsah."

Do schůze času dost...

Možnost dalšího jednání připustil i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach: "Do ustavující schůze sněmovny je zatím dost času."

Upřesnil, že jeho strana se soustředí pouze na jednání s ODS, lidovce a zelené nebude brát v úvahu. Zatím jsou tedy otevřené všechny možnosti, jak by sociální demokraté premiéra z ODS podpořili. Včetně sestavení velké koalice.

 

Právě se děje

Další zprávy