Koaliční vláda? Tři + tři + devět

Zpravodajové Aktuálně.cz
16. 6. 2006 9:15
Praha - Po týdnu debat jsou narýsovány hlavní body dohody o koaliční vládě vedené ODS. Ta lehce prosadila většinu svých plánů. Uvnitř: CO JE JISTÉ A CO NE

Vznikající vláda občanských demokratů, lidovců a zelených bude mít 15 členů. ODS jako nejsilnější strana obsadí devět křesel, každá z menších stran získá tři.

Předseda občanských demokratů Mirek Topolánek po dnešní schůzce vyjednavačů novinářům řekl, že na personálním obsazení ministerstev se strany domluví, až se dohodnou na programu.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

Topolánek může být premiérem bez 101 hlasů
Václav Klaus je připravený jmenovat Mirka Topolánka premiérem i bez záruky většinové podpory v parlamentu... ODS si chystá scénář pro druhý pokus
Týden po zahájení povolebních rozhovorů se ODS začíná smiřovat s tím, že koaliční vláda s lidovci a zelenými na první pokus ve sněmovně důvěru nezíská... ČSSD: Po Topolánkovi jsme na řadě my
Sociální demokraté trvají na tom, že Topolánkovu vládu nepodpoří. Po jejím krachu se chtějí o sestavení kabinetu pokusit sami...

Dodal, že konkrétní jména budoucích ministrů budou záležet i na dohodě o obsazení funkcí ve vedení Poslanecké sněmovny.

Bez školného a rovné daně u DPH

"Ještě nikdy v historii se dohoda o vládnutí nerodila tak lehce jako tentokrát," řekl deníku Aktuálně.cz jeden z členů nejvyššího vedení ODS pod podmínkou zachování anonymity. "Bylo to nejsnazší vyjednávání, jaké jsme kdy vedli," uvedl.

Blízkost některých programových bodů, ale především fakt, že menší partneři - lidovci a zelení - získali ve volbách příliš málo na to, aby si kladli podmínky, usnadnily roli ODS. Jenže nedaly a ani nemohly dát to hlavní: jistotu, že vláda získá důvěru parlamentu. Tu Mirek Toplánek stále hledá marně.

Přes víkend se ještě bude dolaďovat konečná podoba koaliční smlouvy. Už teď jsou však známy body, jež bude dokument o třech kapitolách obsahovat.

Kolik za recept?

ODS například jen částečně prosadí vlajkovou loď své kampaně, rovnou daň. Pokud ji schválí grémia stran, bude s ní koaliční dohoda počítat u daně z příjmů, ale v případě DPH zůstanou sazby dvě. O jejich výši a o tom, které zboží a služby budou do snížené sazby zařazeny, budou politici ještě jednat.

Expertní týmy stran vznikající koalice se zatím shodují i na tom, že se v programovém prohlášení neobjeví školné na vysokých školách, a to ani takzvané odložené, jak ho prosazovala ODS. Tři strany si rozumí i u poplatků za recept, naopak další výstavby jaderných elektráren, v níž si kladou podmínky zelení, je dál otevřená.

Lidovci přinesli rodící se vládě méně hlasů, než se čekalo. Kalouskovou pozicí to neotřáslo
Lidovci přinesli rodící se vládě méně hlasů, než se čekalo. Kalouskovou pozicí to neotřáslo | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Dohodli jsme se, že školné v žádné podobě v koaliční smlouvě nebude," řekla Mf Dnes po čtvrtečním jednání kandidátka na ministryni školství, lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. Platby za studium dlouhodobě odmítá i ČSSD.

Odloženy mají být rovněž jednotné státní maturity, které se měly původně konat v roce 2008.

Ve zdravotnictví by se podle Práva mělo za recepty platit od deseti do 50 korun, den pobytu v nemocnici by pak přišel na stokorunu. Pro částku zaplacenou pacientem za zdravotnické služby by však existoval strop.

Ministři. Ale na jako dlouho?

Koaliční dohoda "pohlídá" tři oblasti: společný program, rozdělení ministerstvev, ale také základní pravidla hry na vládu. Budou v ní popsány mechanismy, podle nichž nebude možné, aby ODS zneužila postavení nejsilnějšího, ale ani menší partneři nebudou moci sáhnout k "vydírání". Podrobnosti, jak toho dosáhnout, zatím nejsou známy.

S dohodou chce prezidenta Václava Klause seznámit Mirek Topolánek příští týden. Předtím jí požehnají vedení všech tří stran, ODS, KDU i zelených. A až pak ji mohou předsedové podepsat.

Martin Bursík odpovídal on line čtenářům Aktuálně.cz. Ministerská křesla nejsou důležitá, říkal.
Martin Bursík odpovídal on line čtenářům Aktuálně.cz. Ministerská křesla nejsou důležitá, říkal. | Foto: Ludvík Hradilek

ODS chce, aby Klaus jmenoval vládu brzy - jedině tak vyřadí rychle ze hry dosluhující Paroubkův kabinet.

Prezident už slíbil, že tentokrát nebude žádat to, co v případě premiéra Grosse - zajištěných 101 hlasů. Ví totiž, že po volbách je tento počet - s výjimkou velké koalice - pro kohokoliv nedosažitelný. 

Týden ladění

Zástupci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených mají za sebou týden ladění programu, v němž se scházely expertní týmy, neformálně spolu jednali Mirek Topolánek, Miroslav Kalousek a Martin Bursík. Dnes ráno posoudí, k čemu vyjednavači dospěli.

Povolební rozhovory se většinou konaly ve sněmovně, jak připomněla agentura ČTK. Ne vždy však politici avizovali, kdy a kde přesně se sejdou. To byl i případ čtvrteční schůzky Topolánka, Kalouska a Bursíka - mezi novináře se sice dostala informace, že se lídři sejdou odpoledne, konkrétní místo ale zůstalo utajeno.

Důvěra v nedohlednu

Koalice však stále neví, jakým způsobem získá ve sněmovně důvěru. ODS oficiálně spoléhá na to, že programové prohlášení nové vlády přesvědčí i ČSSD, která zatím Topolánkův tým odmítá podržet.

Chci být tím, kdo dostane druhou šanci, říká neustále Jiří Paroubek
Chci být tím, kdo dostane druhou šanci, říká neustále Jiří Paroubek | Foto: Ondřej Besperát

Ve skutečnosti se však už připravuje na situaci, kdy vznikající vláda důvěru nezíská - i druhý pokus o její sestavení si přitom nárokuje. To samé ovšem činí šéf ČSSD Jiří Paroubek, který si "své" poslance zavázal písemným slibem, že neumožní vznik Topolánkovy vlády.

Jeden z krajských volebních lídrů ČSSD, ministr vnitra František Bublan, však ve středu na Frekvenci 1 uvedl, že "s postupem času se budou hroty otupovat a nějaká dohoda se najde".

Foto: Martina Běhounková

 

Právě se děje

Další zprávy