Čunek se omluvil, zeleným to nestačí

Dom, mih
1. 4. 2007 19:17
Předseda KDU-ČSL vysvětloval větu adresovanou Romům.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jiří Čunek, který si za svá slova o Romech vysloužil ostrou reakci premiéra i ODS, nicméně trvá na tom, že podstata jeho slov byla pravdivá. "Omlouvám se všem, kteří jsou mými slovy pohoršeni," uvedl v neděli v televizi Prima.

Novou aféru otevřel bulvární deník Blesk, když zveřejnil citát lidoveckého místopředsedy vlády. "To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně," odpověděl na otázku, jestli stát bude dotovat všechny občany jako Romy.

Navzdory Čunkově nedělní omluvě předsednictvo Strany zelených vyzvalo premiéra Mirka Topolánka, aby kvůli slovům šéfa lidovců svolal mimořádnou schůzku koalice. Podle zelených slova, která šéf lidovců pronesl na adresu Romů, poškozují důvěryhodnost kabinetu a Čunek musí zvážit své setrvání ve vládě.

Čunek: Bylo to mimo kontext

Čunek se hájí tím, že svá slova vyřkl při telefonické diskusi se čtenáři bulvárního deníku. "Netušil jsem, že se to pak objeví na veřejnosti. To bych volil jiná slova. Můj výrok byl ale také vytržen z kontextu, byl to několikaminutový hovor a zveřejněna byla jen ta část," prohlásil.

Proti Čunkovým slovům se ostře ohradily romské organizace a sociální demokracie. "ČSSD považuje xenofobní výroky předsedy KDU ČSL a vicepremiéra Jiřího Čunka za ostudné," píše se v prohlášení ČSSD.

Od Čunkových výroků se distancovala i vládní ODS. Mirek Topolánek, který se sám opakovaně dostal do potíží kvůli svému slovníku (VÍC ČTĚTE ZDE) prohlásil, že považuje Čunkova slova za xenofobní.

Co přesně Čunek řekl?

Otázka čtenáře: "Budou se dotovat i ostatní lidé jako Romové? Potřeboval bych 200 tisíc, abych mohl dokončit barák." (Říha, Dolní Němčí)

Odpověď Jiřího Čunka: "To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou a řeknou - on je chudák."
 

Právě se děje

Další zprávy