Čunkův výrok o Romech rozčílil ODS

Jakub Antoš
31. 3. 2007 23:55
Chomutov - Výkonná rada ODS se v sobotu rozhodla distancovat od Čunkových výroků, kterými se nepřímo dotkl romských občanů.
ODS oznámila, že se rozhodla přerušit jednání o vládě s ČSSD. "Co to znamená, se uvidí v následujících dnech," uvedl po jednání předseda ODS Mirek Topolánek.
ODS oznámila, že se rozhodla přerušit jednání o vládě s ČSSD. "Co to znamená, se uvidí v následujících dnech," uvedl po jednání předseda ODS Mirek Topolánek. | Foto: Tomáš Adamec

Vedení Topolánkovy strany reagovalo velmi ostře na slova vicepremiéra Čunka, v nichž doporučil lidem, kteří chtějí sociální dávky od státu, aby "se opálili" a dělali nepořádek.

"Výkonná rada se distancuje od těchto výroků," přečetl z připraveného usnesení Mirek Topolánek. Později doplnil, že je považuje za xenofobní.

7. února 2007: Senát zbavil Čunka imunity a vydal jej k trestnímu stíhání. Policie ho podezírá, že jako vsetínský starosta vzal úplatek. Ze 72 senátorů bylo pro vydání 38, minimum bylo 37. Hlasovalo se veřejně, Jiří Čunek krátce po hlasování řekl, že navzdory stíhání ze svých veřejných funkcí neodstoupí.
7. února 2007: Senát zbavil Čunka imunity a vydal jej k trestnímu stíhání. Policie ho podezírá, že jako vsetínský starosta vzal úplatek. Ze 72 senátorů bylo pro vydání 38, minimum bylo 37. Hlasovalo se veřejně, Jiří Čunek krátce po hlasování řekl, že navzdory stíhání ze svých veřejných funkcí neodstoupí. | Foto: Ondřej Besperát
Čunkovy výroky o Romech - čtěte je ZDE

Jaký pán, takový krám, odpověděla příslovím opoziční ČSSD na stanovisko výkonné rady ODS. "ČSSD považuje xenofobní výroky předsedy KDU ČSL a vicepremiéra Jiřího Čunka za ostudné. Ovšem očekávala, že ODS se distancuje také od nacistických výroků premiéra a svého předsedy Mirka Topolánka," píše se v sobotním prohlášení ČSSD.

11:30 U stánku České republiky premiér vtipkuje s jednou z hostesek: "Víte jak dosáhne Valach toho, že má 0,5 promile v krvi? Že dva dny nepije."
11:30 U stánku České republiky premiér vtipkuje s jednou z hostesek: "Víte jak dosáhne Valach toho, že má 0,5 promile v krvi? Že dva dny nepije." | Foto: Roman Staněk
Topolánkova SMS s nacistickým heslem ZDE

Sociální demokraté tak připomněli Mirku Topolánkovi jeho SMS, kterou odpovídal novináři bulvárního deníku na jeho dotaz a použil přitom německý nacistický pozdrav Es kommt der Tag (Přijde den...).

Klaus na Hrad

Vztahy mezi premiérem Topolánkem a Jiřím Čunkem, který do velké politiky vstoupil s pověstí starosty, jenž vystěhoval Romy ze Vsetína, jsou čím dál napjatější. Výroky O Romech jsou však novinkou, dosud šlo především o Čunkovu aféru s údajným úplatkem.

Foto: sh
Důkaz v kauze Čunek: šek číslo 213 98 290

Výkonná rada ODS také vyzvala své poslance a senátory, aby navrhli na příštího prezidenta Václava Klause.

Foto: Aktuálně.cz
Klaus příštím prezidentem? SPECIÁL čtěte ZDE

Podpořila také reformu veřejných financí, o které bude jednat v pondělí Topolánkova vláda, a totéž učinila i v případě americké žádosti o umístění radaru v Česku - ministry ODS pobídla, aby schválili zahájení jednání s Američany.

S komunisty? Dvě vyloučení

Výkonná rada ODS zrušila navíc licenci dvěma stranickým sdružením v Olomouckém kraji.

Požádala ji o to místně oblastní rada, jejímž členům vadila spolupráce zastupitelů zvolených za ODS s komunisty na radnicích. Vyloučení se týká sdružení v Zábřehu a Dubicku na Šumpersku.

Listopadový kongres ODS uložil výkonné radě, aby takto potrestala místní sdružení, která na komunální úrovni spolupracují s KSČM.

Infobox

Co říká vedení ODS:

  • 1. podporuje návrh zákona o reformě veřejných financí.
  • 2. vyzývá poslanecký a senátorský klub ODS, aby projednaly a navrhly kandidaturu Václava Klause na funkci prezidenta.
  • 3. distancuje se od xenofobních výroků Jiřího Čunka na adresu občanů romské národnosti.
  • 4. podporuje rozhodnutí vlády o zahájení jednání s USA o spolupráci na protiraketové obraně.
  • 5. ukládá grémiu ODS vypravovat návrh postoje ODS k otázce rozpočtového určení daní.

O odebrání licencí rozhodla výkonná rada podle předsedy ODS Mirka Topolánka jednomyslně. "O tom diskuse nebyla. Na další výkonné radě se ale budeme bavit o tom, jak přinutit k rozhodnutí o zrušení licencí místních sdružení kvůli spolupráci s KSČM další oblastní rady, které tak ještě neučinily," uvedl.

Spolupráce podobná té z Olomoucka přitom funguje na 67 radnicích. Aktéři spojenectví s komunisty argumentují tím, že neexistují písemné smlouvy a tím pádem ani žádné koalice.

A zdá se, že s tímto vysvětlením alespoň některá nadřízená oblastní a regionální sdružení - zatím - uspěla.

Ideologie ustupuje, vidíme si do talíře

"Zabývali jsme se tím, ale máme pocit, že v komunální politice ideologie ustupuje hodně do pozadí, ti lidé si na menších městech doslova vidí do talíře a dobře ví, s kým chtějí spolupracovat," řekl hejtman Královéhradeckého kraje a šéf krajských občanských demokratů Pavel Bradík.

"Každý případ se musí posoudit individuálně a je třeba vyslechnout stanovisko aktérů takových koalic," řekl deníku Aktuálně člen Výkonné rady a senátor Jaroslav Kubera ještě před dnešním jednáním. "Já znám argumenty z obou stran. Mám vlastní zkušenost z Dubí. Tam byla také takováto koalice a ODS pak s přehledem vyhrála volby. Takže já si myslím, že tyhle koalice mohou být z krátkodobého hlediska přínosné, ale dlouhodobě je to problematičtější."

 

Právě se děje

Další zprávy