Topolánek: Čunek zůstává ve vládě

brp, ves
28. 3. 2007 13:40
Praha - Premiér oznámil, že i po ranním jednání tří koaličních lídrů zůstává ve vládě předseda lidovců Jiří Čunek, který je obviněn z korupce.
Foto: sh

"Jiří Čunek považuje odchod za přiznání viny," řekl Mirek Topolánek. "Neodstoupí a já ho k tomu nebudu nutit. Vede mě k tomu také mediální štvanice, která je proti Jiřímu Čunkovi vedena a která překročila rámec dobrého vkusu."

Byla to přitom dnešní schůzka lídrů vládních stran, která měla vnést do Čunkovy politické kariéry jasno. Šéf zelených Martin Bursík ještě minulý týden řekl, že Čunka vyzve k reziganci, pokudu lidovecký předseda a ministr pro místní rozvoj nepřinese jasné důkazy o své nevině. Podobně hovořil Topolánek.

O tom, že by Jiří Čunek nějaké důkazy předložil, se dnes premiér vůbec nezmínil. Advokáti lidoveckého předsedy však koncem minulého týdne Aktuálně.cz řekli, že se jim podařilo udělat časový snímek dne, kdy byl Čunek podle obvinění uplacen. Dokázali jsme, že v inkriminované době nebyl vůbec ve Vsetíně, tvrdí právníci.

On-line deník Aktuálně. cz také zjistil, že policie své pátrání rozšířila daleko za čin, jehož se Jiří Čunek podle ní dopustil. Nezkoumá tedy jen to, zda skutečně převzal zhruba půlmiliónový úplatek od firmy H&B Real, ale také další vyběrová řízení a transakce, které se za Čunkova starostování ve Vsetíně uskutečnily.

Zda má předseda KDU-ČSL setrvat ve vládních funkcích i v době, kdy čelí obvinění z úplatkářství, řešilo včera ráno i předsednictvo lidovců. Podle svých stranických kolegů musí sám rozhodnout.

VŠE O AFÉŘE JIŘÍHO ČUNKA:

 

Právě se děje

Další zprávy