Čunek: Chcete peníze od státu? Opalte se.

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
30. 3. 2007 17:10
Praha - Místopředseda české vlády a šéf lidovců Jiří Čunek se v rozhovoru otištěném bulvárním deníkem dopustil rasistického výroku.
Jiří Čunek před proslulými "kontejnery" na bydlení.
Jiří Čunek před proslulými "kontejnery" na bydlení. | Foto: Ludvík Hradilek

"To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně."

Tak odpověděl Jiří Čunek na otázku čtenáře deníku Blesk, jestli stát bude dotovat všechny občany jako Romy.

"Nevěřila jsem, že je to pravda," komentuje Čunkův výrok zástupkyně Veřejného ochránce práv Jitka Seitlová. "Není to tak. Mám nyní ve své funkci mnoho dokladů, že stát poskytuje sociální pomoc všem stejně, bez ohledu na rasu."

Mluvčí KDU - ČSL Martin Horálek řekl, že výrok je vytržen z kontextu a Čunek rozhodně rasisticky nesmýšlí.

Perly z úst politiků
Autor fotografie: Ludvík Hradílek

Perly z úst politiků

  • Mírně řečeno neobratných výroků se v posledních měsíccích dopuštějí vedle Jiřího Čunka i Mirek Topolánek nebo Jiří Paroubek.

"Naopak pan Čunek vždycky zdůrazňuje, že že otázka sociálních dávek a podobně není rasová. Připomíná i to, že přibývá "bílých Romů", kteří se naučili nepracovat a zneužívají sociální dávky," tvrdí Horálek.

Proti Čunkovým slovům se ostře ohradily i romské oranizace. "Svým výrokem v Blesku ze dne 30.března 2007 překročil hranici společenské přijatelnosti," píše se ve společném prohlášení 16 romských organizací. Plný text prohlášení můžete číst ZDE.

Podle Seitlové takové výroky ničemu nepomohou: "Naopak, jen rozvíří pocity křivdy či diskriminace v té či oné části společnosti." 

Čunek se stal známým před loňskými komunálními a senátními volbami. Jako vsetínský starosta nechal vystěhovat romské rodiny z rozpadlého domu v centru města.

Většina z nich skončila v kontejnerových domech na okraji Vsetína, část (mezi nimi i lidé platící nájemné) v rozpadlých domech za hranicemi okresu - v Jeseníkách. Proti Čunkově postupu se ohradili ochránci lidských práv. Pomohl mu prý ale u voličů.

V minulých dnech Čunek představil svou koncepci vztahu státu k romské menšině. Zmínil se o ní při návštěvě sídlišť Chanov v Mostě a Janov v Litvínově, kde žijí hlavně Romové.

Cílem je podle něj motivovat lidi v romských komunitách ke změně chování tak, aby pracovali a udržovali své okolí.

Rada vlády pro národnostní menšiny i romští aktivisté rozhodně nesouhlasí, aby Čunek si který se kontroverzním zacházením s Romy proslavil, bral tuto otázku do svých kompetencí.

Podle aktivistů se vicepremiér informacemi o přípravě koncepce a mediálními vystoupeními s Romy jen snaží odpoutat pozornost od svého obvinění z přijetí půlmilionového úplatku.

Co přesně Čunek řekl?

Foto: Aktuálně.cz
Otázka čtenáře: "Budou se dotovat i ostatní lidé jako Romové? Potřeboval bych 200 tisíc, abych mohl dokončit barák." (Říha, Dolní Němčí)

Jiří Čunek před jednáním republikového výboru
Jiří Čunek před jednáním republikového výboru | Foto: Ludvík Hradilek
Odpověď Jiřího Čunka: "To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou a řeknou - on je chudák."
 

Právě se děje

Další zprávy