Čunek chce snížit ceny elektřiny o 15 procent

Eva Benešová
21. 4. 2009 17:18
Lidovci chtějí pomocí zákona stanovit přiměřený zisk z prodeje elektřiny
Jiří Čunek se od vlády distancuje, ale nápady jí dodává.
Jiří Čunek se od vlády distancuje, ale nápady jí dodává. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lidovecký předseda Jiří Čunek dnes odkryl svůj plán, kterým chce dosáhnout nižších cen elektřiny. Pomocí zákona o cenách snížit zisk z prodeje elektřiny.

"Současný zákon dává možnost v mimořádných situacích regulovat ceny. Mimořádné podmínky tam ovšem nejsou vůbec upraveny. To se musí změnit," prohlásil předseda KDU-ČSL.

"V zákoně je také uvedeno, že zisk má být přiměřený, ovšem zisk ČEZu s ohledem na krizi přiměřený rozhodně není. Ceny na burze klesají, ale pro občany zůstávají pořád stejné," argumentoval dále Čunek.

Pokles 15 procent

Doplnil, že v tržním hospodářství je běžné, že se snižují zisky, když se trhu daří hůře. Pomocí tohoto opatření by se ceny mohly podle Čunka snížit až o 15 procent.

Kromě toho požaduje ještě rozdělení celého zisku akcionářům. Přitom největším akcionářem, který vlastní v ČEZu 70 procent, je stát. "Česká republika by si díky tomu například nemusela půjčovat od Evropské unie 8 miliard, které potřebuje," zmínil Čunek.

ČEZ je v tuto chvíli připraven rozdělit asi 56 procent. Zbylé peníze si chce zatím nechat.

Zlevnění elektřiny za důvěru vládě

Svůj plán dnes Čunek představil novému premiérovi Janu Fischerovi. Ten ho zatím odmítá jakkoliv komentovat. "Předám to k posouzení odborníkům a také příslušným ministrům, dnes jsem ten návrh slyšel poprvé," vyjádřil se Fischer.

Pokud by se jím nová vláda nechtěla zabývat, hrozí lidovci tím, že kabinetu nevysloví důvěru. "Bude to mít vliv na rozhodování KDU-ČSL," přiznal předseda lidovců.

Podle předsedy současné vlády Mirka Topolánka (ODS) jsou Čunkova slova pouze předvolební triky, za které by se měl stydět.

"Musí vědět, že ani vláda, ani ČEZ nemá významný vliv na ceny silové elektřiny, protože jsme členy EU, a tam platí směrnice o našem setrvávání na elektroenergetickém trhu EU. Jsme nepřímo schopni ovlivnit ceny systémových a podpůrných služeb, distribuce či přenosu, ale ne silové elektřiny," komentoval plán lidovců Topolánek.

Kopicová: Řešila bych státní maturity

Kromě předsedy lidovců Jiřího Čunka dnes premiér Ficher přijal i kandidátku na ministryni školství Miroslavu Kopicovou. S ní jednal o tom, co by v čele tohoto resortu změnila. "Premiér se zajímal především o to, co by bylo s radou vlády pro vzdělání," řekla po schůzce Kopicová.

Pokud by jí premiér ministerské křeslo nabídl, věnovala by se především tvorbě rozpočtu a přípravě státních maturit. Žádná závazná nabídka ovšem podle ní nepadla.

Kromě Kopicové, kterou do čela resortu školství nominovala ODS, se o post bude ucházet i Jakub Dürr, kterého navrhli zelení. "Pan premiér se mě ptal, zda ho znám. Řekla jsem, že o něm mám velmi vysoké mínění. Myslím, že to pana premiéra potěšilo," uvedla Kopicová.

Premiér se odpoledne sešel ještě s kandidátem na ministra zahraničí Janem Kohoutem. S ním diskutoval o organizaci významných zahraničně-politických akcí.

"Čeká nás například o setkání ministrů zahraničí z latinské Ameriky a Evropské unie, do konce předsednictví pak ještě budou nějaké akce a nakonec v září bude valné shromáždění OSN," vyjmenoval priority Kohout.

Stejně jako u ostatních kandidátů nepadla ze strany premiéra žádná nabídka na ministerský post.

 

Právě se děje

Další zprávy