Zlevněme elektřinu, zbrojí lidovci na krizi a volby

Michal Žák Kateřina Eliášová, Michal Žák
17. 4. 2009 14:27
Další lidovec chce zase chránit v krizi dlužníky
Jiří Čunek v kanceláři předsedy KDU-ČSL
Jiří Čunek v kanceláři předsedy KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vedení KDU-ČSL přišlo s návrhem, jak řešit dopady ekonomické krize. Chce snížit ceny elektřiny.

"Byl jsem pověřen, abych premiéru Janu Fischerovi přednesl plán na dočasné snížení cen elektřiny," prohlásil předseda strany Jiří Čunek. "Jde o výjimečný nástroj ve výjimečné situaci, kterou hospodářská krize bezpochyby je."

Cena by podle něj mohla být snížena až o třicet procent. Jak toho ale lidovci chtějí dosáhnout, Čunek neřekl.

"Máme připravený poměrně rozsáhlý materiál, který vychází z platné legislativy," uvedl pouze. Agentura ČTK však upozorňuje, že dosavadní legislativa státu téměř žádné možnosti, jak ovlivnit ceny energie, nedává.

"Stát nemůže regulovat velkoobchodní ceny, které jsou určeny trhem. Lze je provést na úrovni maloobchodu, nicméně vím, že i to je velmi těžké," vyjádřil se k návrhu člen vládního týmu NERV Vladimír Dlouhý.

Šéf lidovců zároveň znovu zopakoval, že se jeho strana nebude personálně podílet na složení chystaného kabinetu, který má Českou republiku dovést k předčasným volbám. Ty by se měly uskutečnit 9. a 10. října, KDU-ČSL je ale stále proti zkrácení mandátu sněmovny.

Na možnou snahu politiků snížit ceny elektřiny upozornil nedávno Jiří Chvojka ze Spolku proti nemravným cenám elektřiny (SPONEL). "Dlouhodobý vývoj ukazuje, že politické strany budou v předvolebním boji více tlačit na snížení cen. Že to jde, ukazuje například Bulharsko," řekl Aktuálně.cz.

Severa chce chránit dlužníky

Hodinu nato, co předseda KDU-ČSL Čunek oznámil svůj záměr snižovat cenu elektrické energie, vystoupil jiný lidovec, předseda poslaneckého klubu Pavel Severa, s dalším opatřením, týkající se krize.

Severa varoval před nárůstem počtu lidí, kteří nedokážou splatit svůj úvěr. V roce 2006 to bylo více než tři sta tisíc lidí. Podle něj současná krize může vyvolat další vlnu půjčování.

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa
Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Sněmovně dnes skupina lidoveckých poslanců předložila zákon, který má primárně chránit dlužníky před dluhovou pastí.

"Posílení ochrany spotřebitele by podle našeho návrhu mělo být dosaženo stanovením maximální roční výše ceny poskytnutého úvěru, která nesmí překročit sedminásobek lombardní sazby stanovené Českou národní bankou," uvedl Severa na tiskové konferenci.

"Není to namířeno proti bankám, ale proti lichvářům. Spotřebitel často nemá dostatečné informace o podmínkách úvěru, poskytovatel na tom profituje. Neúměrně jsou nastaveny vysoké administrativní poplatky nebo vysoké sankce za předčasné splácení," doplnil Severa.

 

Právě se děje

Další zprávy