Změní politici ceny elektřiny? Těžko, nemají na ně vliv

Karel Toman
17. 4. 2009 18:43
S návrhem přišel lidovecký předseda Čunek. Prý kvůli krizi
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Politici v Česku nemají žádnou možnost, jak ovlivnit cenu elektřiny. Jednu její polovinu totiž určuje trh, druhou zase nezávislý úřad.

A pokud tak ceny klesnou, což je pravděpodobné až v příštím roce, bude to díky trhu.

Experti k tomu dodávají: Pokud se přesto státu podaří snížit cenu elektřiny na straně regulované složky, omezí to nákladné investice do obnovy rozvodné sítě.

Politici chtějí, ale nemohou

Jiří Čunek dnes oznámil, že designovanému premiérovi Janu Fischerovi navrhne, aby úřednická vláda prosadila snížení cen elektřiny. "Jde o výjimečný nástroj ve výjimečné situaci, kterou hospodářská krize bezpochyby je," řekl Čunek.

Jak toho chce dosáhnout, neoznámil. Podle svých slov ale vychází z platné legislativy a podrobnosti sdělí Fischerovi až v úterý. Čunek není první, kde s návrhem na snížení cen elektřiny přichází. To už dříve navrhovali sociální demokraté, snížení cen podporuje Hospodářská komora i část ODS.

"Přestože ceny elektřiny se ve většině zemí snižují nebo zůstávají na úrovni z minulého roku, v České republice je trend spíše opačný, a to dokonce v době krize, kdy mnoho českých firem čelí existenčním problémům, způsobeným dramatickým poklesem výroby a zakázek," uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Sociální demokracie plánuje prosadit snížení ceny elektrické energie o 20 až 30 procent. Docílit toho hodlá změnou cenové fixace z jednoho roku na tři měsíce. "Současný systém určování cen na burze elektrické energie je nespravedlivý a neodráží skutečnou tržní cenu elektřiny," řekl předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Milan Urban.

Současné legislativa změnu ceny během roku neumožňuje. "Při otevřeném trhu s elektřinou stát nemá nástroje, jak ovlivnit neregulovanou část elektřiny, kterou odebírá zákazník. Politici ji můžou nanejvýš komentovat," tvrdí Zdeněk Smetana, vedoucí sekce prodej elektřiny velkoodběratelům ze společnosti Pražská energetika.

Trh s elektřinou sestává jednak z cenově regulované dopravy přes distribuční společnosti, nad kterou dohlíží Energetický regulační úřad a jednak ze samotné dodávky elektřiny. Její trh je v celé Evropské unii volný.

Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

"U domácností tvoří regulovaná složka zhruba polovinu. Je ale otázka, jak chce stát ovlivnit nezávislý regulační úřad. To by totiž měla být instituce nezávislá na tom, kdo je zrovna u vlády," uvažuje Smetana. Úlohou regulačního úřadu je totiž posuzovat náklady, které po něm požadují distributoři a případně je uznat a promítnout do regulovaných cen.

Podle Energetického regulačního úřadu tak stát může u dodávek energie pro domácnosti ovlivnit přibližně jen 38 procent z její průměrné ceny. "Cena silové elektřiny je určována výhradně nabídkou a poptávkou na liberalizovaném trhu," řekla ČTK mluvčí ERÚ Jarmila Lehnerová. V moci úřadu není ani ovlivnit výši daní placených za elektřinu.

Pokud tedy Čunek svůj záměr prosadí, jak bude zlevnění vypadat? "Půjde z regulované složky, což je polovina ceny. Když ji tedy vláda sníží o deset procent, na zákazníkově účtu se to projeví zlevněním o pět procent," vysvětluje Smetana.

Podle Smetany by to ale ovlivnilo budoucí investice distribučních společností do infrastruktury jako jsou sítě, kabelové rozvody a trafostanice, které zajišťují dopravu elektřiny k zákazníkovi. Do nich ale společnosti investovat musejí, aby pokryly nová odběrná místa a zvyšovaly výkon přenosové soustavy od elektrárny až po odběrné místo.

Po nižších cenách je poptávka od února

Diskuze o tom, jak docílit "politického" zlevnění elektřiny nabraly na síle v únoru, kdy její ceny na energetické burze po půlročním růstu prudce klesly. Elektrárenské firmy ale elektřinu zdražily.

"Trh s elektřinou však funguje na dlouhodobějších pohledech než je čtrnáctidenní nebo měsíční výkyv. Je na konkurenci konečných dodavatelů, jestli na výkyvy umějí zareagovat," uzavírá Smetana.

Ceny elektřiny budou klesat i bez ohledu na politiky. "Dlouhodobější trendy na energetické burze potvrzují naše původní předpoklady, že vzhledem k tomu, že ekonomická recese nedosáhla svého dna, je pravděpodobný ještě další pokles cen elektřiny," řekl obchodní ředitel Centropol Energy Lukáš Pokrupa.

 

Právě se děje

Další zprávy