ČSSD si přeje nového Paroubka

Petr Holub
26. 3. 2007 0:00
Analýza - Paroubek byl na sjezdu zvolen s podmínkou, že se změní. Na něm teď závisí, jestli se ČSSD stane věcnou opozicí, anebo se posune k populismu.
Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava.
Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava. | Foto: Ondřej Besperát

Před kongresovou halou rokují delegáti o právě končícím sjezdu ČSSD. Drobný a studený déšť ze soboty vystřídalo nedělní slunce, podél asfaltových cest na brněnském Výstavišti září keře zlatého deště. Bývalý ministr zdravotnictví David Rath tvrdí, že sjezd skončil v rámci možností. Včera radil znovuzvolenému předsedovi Jiřímu Paroubkovi v nejkritičtějších chvílích, dnes je však klidný: "Kraje si včas uvědomily, že nemohou zajít příliš daleko," připomíná okamžik, kdy předseda varoval sjezd, že odstoupí, pokud bude za místopředsedu zvolen pražský šéf Petr Hulínský.

Nové vedení ČSSD

  • Předseda

Jiří Paroubek (60 % hlasů)

 

  • První místopředseda

Bohuslav Sobotka (85% hlasů)

 

  • Místopředseda pro řízení

Milan Urban (64% hlasů)

 

  • Místopředsedové

Zdeněk Škromach (90 % hlasů)

Petr Vícha (86 % hlasů)

Jana Vaňhová (75 % hlasů)

 

  • Předseda kontrolní komise

Martin Starec (55% hlasů)

Souhlasí s ním i jeden ze sobotních hrdinů, legendární starosta ze severočeských Podsedic Robert Kopecký. Právě jeho projev způsobil obrat kritické nálady a po něm už sjezd neodmítal Paroubkovy návrhy.

"Mám už něco za sebou a vím, jak se to dělá," odmítá chválu za svůj dramatický vstup, kterým sjezd paradoxně uklidnil. Dodává, že on sám, i když předsedu ctí, má k němu řadu výhrad. "Volil bych Miloše Zemana, kdyby se odhodlal a na sjezd přijel," říká Kopecký.

Dva starší delegáti míří balit zavazadla do blízkého hotelu Voroněž: "Viděl jsi, jak najednou nevěděl, co má dělat?" komentují v poklidném rozhovoru včerejší Paroubkovu krizi.

Vládce hájí rádce

První sjezd ČSSD v opozici po deseti letech skončil smířením. Nevyměnil žádného z členů vedení, které ztratilo loni na jaře volby, do dalších bojů má stranu připravit stejný předseda.

Delegáti mu však dali najevo, že s mnoha jeho kroky, ani s jeho stylem nesouhlasí. Není však jisté, jestli předseda poslechne.

Zhruba polovina účastníků, která v Brně vydržela až do nedělního oběda, si mohla vyslechnout projev na rozloučenou. Paroubek byl uvolněný, už nepřipomínal podpásové rány ODS v předvolebním boji, ani jednou nezmínil Zemana. Stranickým kolegům vysvětlil, jak si to představuje dál.

Nebylo zcela jasné, že si sobotní lekci připouští: "Sjezd byl zlomový, protože změnil po šesti letech stanovy," představil průběh sjezdu jako svůj úspěch. Připomněl, že prošla přímá volba předsedy, vnitrostranické referendum a presumpce viny funkcionářů.

Petr Hulinský je jedním z těch, které si Jiří Paroubek do vedení strany nepřál
Petr Hulinský je jedním z těch, které si Jiří Paroubek do vedení strany nepřál | Foto: Ondřej Besperát

Odmítl kritiku svých poradců, na které si stěžovali snad všichni delegáti. "Není špatných rádců bez špatných vládců," postavil se jednoznačně za Jaroslava Tvrdíka a jeho tým. Paroubek dokonce oznámil, že ho ještě hodlá rozšířit.

Konfrontace s ODS, zelená radarům

Drží i svou dosavadní politickou strategii.

Dva jeho výroky upozornily, že chce pokračovat v konfrontaci s ODS. Obvinil občanské demokraty ze lži, když slibovali před volbami nesplnitelné. "Naopak my jsme měli pravdu, když jsme upozorňovali, že ODS chce snížit daně bohatým a zavést poplatky u lékaře," zmínil současnou protivládní kampaň "ODS minus začíná".

Také nečekaně oznámil, že má seznam poslanců, o kterých se říká, že chtějí vystoupit ze strany a příští sobotu se přihlásit do nové strany bývalé sociální demokratky Jany Volfové. "Věřím, že se tomu za týden společně zasmějeme," varoval levicové zákonodárce.

Sjezd však naznačil i druhou možnost, že ČSSD pod Paroubkem dá přednost věcným řešením. Deklarace o amerických radarech nepřímo připustila, že strana by proti nim nic neměla, kdyby byly využívány v rámci NATO. Předseda osobně odmítl návrh, aby ČSSD podporovala Srby ve snaze získat zpátky Kosovo.

Modernizace, ne změny

Sjezd měl přinést tzv. modernizaci, nakonec se ale ČSSD příliš nezměnila, nejvýš zpevnila řady po odchodu do opozice.

Především politici z okruhu místopředsedy Bohuslava Sobotky očekávají, že skutečná modernizace nastane až na příštím sjezdu.

Dává jim za pravdu výčet toho, co se nezměnilo.

Do vedení nepřišli noví lidé, sjezd se spokojil s tím, že potvrdil mandát těch dosavadních. Paroubek za sebe dokonce potvrdil, že bude pokračovat v dosavadní politice.

Nenastala ani změna programu. Paroubkův poradce Oto Novotný ve dvacetiminutovém proslovu předvedl delegátům řadu grafů, ze kterých jasně vycházelo, že strana vyhraje volby jen tehdy, pokud osloví na mladší lidi a na vzdělané střední vrstvy. Například mezi středoškoláky s příjmy nad 25 tisíc získala jen pět procent hlasů.

O žádných nabídkách, které by mladým a vzdělaným otevřely cestu k úspěchu, se však nemluvilo. V diskusích převládal názor, že ČSSD je stranou, která především zajistí slušný standard těm méně úspěšným. "V programu jde o soustavné zvyšování nejen životní úrovně, ale celkové kvality života všech vrstev společnosti," shrnul v předsjezdové studii převládající názor sociolog Pavel Machonin. 

Neuspěly ani kvóty pro ženy. Při jejich kritice naopak sociální demokraté dokazovali svou odvahu. "V chomutovském okrese máme celou řadu starostek a místostarostek. Šlo to bez kvót," řekla místopředsedkyně Jana Vaňhová a sklidila slušný potlesk. I přesto, že se místopředsedkyní strany stala především díky tomu, že vnitrostranická kvóta zajišťuje jedno místo ve vedení ženám.

VŠE O SJEZDU ČSSD:

 

Právě se děje

Další zprávy