ČSSD povede do voleb Landovský. Vláda s komunisty je strašná, s SPD by byla horší

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
15. 6. 2018 17:55
Sociální demokraté po dlouhém hledání našli v pátek odpoledne kandidáta, se kterým půjdou na podzim do boje o primátorský post - ten opouští po volbách Adriana Krnáčová (ANO). ČSSD se rozhodla vsadit na zcela novou tvář, a to na Jakuba Landovského, náměstka ministryně obrany a syna známého herce Pavla Landovského.
Náměstek sekce obranné strategie ministerstva obrany Jakub Landovský
Náměstek sekce obranné strategie ministerstva obrany Jakub Landovský | Foto: ČTK

Praha - Pražští sociální demokraté si v pátek odpoledne vybrali lídra pro podzimní komunální volby v Praze. Jako jedničku přesvědčivou většinou zvolili náměstka ministryně obrany Jakuba Landovského, který tak jde do svého prvního velkého volebního boje. Syn známého herce Pavla Landovského se totiž dosud pohyboval hlavně na vysokých úřednických postech.

"Velmi si této nominace vážím, budu se snažit, abychom v hlavním městě získali dvouciferný výsledek," sdělil Aktuálně.cz Landovský. Sociální demokracie se nakonec rozhodla nenominovat nikoho ze současných pražských politiků, tedy ani dosavadního náměstka primátorky Petra Dolínka. Jeho šance snížila snaha zbořit Libeňský most, což vyvolalo u veřejnosti emotivní i nesouhlasné reakce.

ČSSD tak jde do voleb s člověkem mimo současné vedení hlavního města, podobně postupuje také ANO, které místo primátorky Adriany Krnáčové v Praze do voleb vede poslanec Patrik Nacher. Naopak ODS vsadila na svého dřívějšího primátora a současného poslance Bohuslava Svobodu, který označil Prahu pod vládou Krnáčové za mrtvé město.

Landovský je k odcházející primátorce rovněž kritický, ale volí mírnější slova. "Praha se za ní až tolik nezměnila, ať každý posoudí, jestli je to dobře, nebo špatně. Myslím, že se mohlo město změnit k lepšímu, předcházející čtyři roky považuji za promarněnou příležitost," míní.

S těžkým srdcem podpořil v referendu vládu s ANO

Landovský patří k "nové krvi" v sociální demokracii, která má blízko k současnému předsedovi Janu Hamáčkovi. "Celý život žiji v Praze a z toho jsem asi 13 let členem ČSSD. Přijde mi proto přirozené, že tady absolvuji své první volby, navíc považuji za důležité, aby se člověk ucházel o mandát u voličů, pokud chce společnost posouvat dál," vysvětluje svou motivaci.

Ve volební kampani musí počítat s tím, že bude dostávat otázky, jak vidí vládu své strany s hnutím ANO za podpory komunistů, již před rokem 1989 vystupovali tvrdě proti jeho otci, hlasitému kritikovi předlistopadového režimu.

Landovský mladší tvrdí, že ho kombinace pravděpodobné vlády ČSSD a ANO s tolerancí KSČM hodně trápila a trápí. "Tato varianta je strašná. Ale varianta vlády s SPD je ještě strašnější," prohlásil v souvislosti s tím, že ANO by se zřejmě opíralo o hlasy SPD, pokud by ČSSD do vlády jít odmítla. Proto také Landovský - podle svých slov s těžkým srdcem - nakonec hlasoval v referendu ČSSD pro vládu s ANO.

Pokud jde o program, chce se věnovat zlepšení dopravní situace v Praze, bezpečnosti i výstavbě bytů. "Praha potřebuje bezpodmínečně větší množství bytů, chci lidem vysvětlovat, jak toho dosáhnout, a potom takové řešení podporovat," podotkl Landovský, který vidí cestu ve vyjednávání s developery. 

Hned za Landovským jsou na kandidátce ČSSD dva radní. Na druhém místě je radní pro školství Irena Repková, na třetím radní pro sociální věci Daniel Hodek. Na čtvrtém figuruje Pavel Jaroš, místostarosta Prahy 13. A páté místo? Petr Dolínek.

 

Právě se děje

Další zprávy