Chudárek: V ČT se obejdu bez poloviny manažerů

Pavel Baroch
6. 9. 2011 14:00
Rozhovor s kandidátem na generálního ředitele České televize
Foto: TV Óčko

* Interview je součástí seriálu, v němž zpovídáme kandidáty na post ředitele ČT. * Dosud jsme publikovali rozhovory s Milanem Šímou, Petrem Dvořákem, Fero Feničem, Romanem Prorokem, Alenou Müllerovou a Janem Vávrou.

Praha - Před dvěma lety se Hynek Chudárek postavil Jiřímu Janečkovi, aby ho vystřídal v čele České televize, ale nakonec prohrál. Teď, co Janeček ve své funkci kvůli zdravotnímu stavu končí, to výkonný ředitel a spoluzakladatel hudební televize Óčko zkouší znovu.

"Zásadně chci změnit řízení televize. Snížit počet manažerů o 50 procent, a tím značně zjednodušit týmové řízení. Chci do třech let snížit počet zaměstnanců o 20 procent, a tím celou ČT zefektivnit, zprůhlednit, zjednodušit," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Chudárek.

Jak chcete ČT ještě změnit z pohledu vnitřního fungování?

Vše dobré chci zachovat. Zásadně chci změnit řízení programu, kdy z dnešních sedmi ředitelů zůstane jeden, programový ředitel. Do externí výroby přidám během třech let 500 milionů korun. Vrátím zpravodajství a sport (ČT24 a ČT4) pod řízení jednoho ředitele, se kterým změním současný nevyhovující stav.

Česká televize se změní uvnitř i vně. Aby se opět stala uznávaným a vyhledávaným veřejnoprávním médiem, musí nastat změny, počínaje myšlením zaměstnanců. ČT musí vyhledávat nové podněty, příležitosti a více se otevřít externím tvůrcům, včetně začínajících. Musí rozvíjet technologické možnosti, které dnes představují sociální sítě a další komunikační prostředky.

Jak chcete ČT změnit z pohledu, který bude vnímat divák?

Rozhodujícími diváky ČT dnes jsou ti starší. Těch si vážím. Alarmující je, že mladí lidé bohužel programy ČT nevyhledávají. Z mého pohledu jsou ale pro rozvoj ČT a její budoucnost klíčovými. Proto se na ně budu velmi orientovat. Významně posílím i orientaci na děti.

Co se jednotlivých kanálů týče, tak hlavním programem a výkladní skříní ČT musí být ČT1. Zde budu posilovat dramatickou tvorbu, dokumenty, pořady pro děti, výchovně vzdělávací pořady, seriály, kvalitní filmy, pořady pro sledování v rodinném kruhu. ČT2 budu orientovat na náročnější diváky, vysílání pro menšiny, filmové kluby, specifické dokumenty, divadelní záznamy, hudební pořady a výrazně budu tento program orientovat na mladého diváka.

Anketní dotazník

  • Který pořad v ČT se vám líbí? Líbí se mi například časoměrné dokumenty, které točí například Helena Třeštíková. Uvedl bych příběh o feťačce Katce nebo Manželství po x letech. Kromě vypovídající sociální a sociologické funkce dokumentu a podnětů pro zamyšlení diváka nabízí časosběrný dokument i unikátní historickou spojnici současnosti a doby, ve které se příběh odehrál. Nenásilně tak nabízí vzdělávací aspekt, jak vypadala doba, ve které předchozí generace žila. Proto bych časosběrné dokumenty rozvíjel na další témata. Jako příklad zábavných pořadů na sobotní večer bych určitě jmenoval StarDance. Kromě vkusné zábavy nabízí divákům přirozenou formou zásady společenského chování, navíc vše podtrženo a umocněno kultivovaným projevem Marka Ebena. Původní tvorba? Určitě pohádka Anděl Páně.
  • Který pořad v ČT Vám naopak nesedí? Pořad Výletníci, pořad Na cestě, nedávno uvedený seriál 4teens.
  • Budete usilovat o zvýšení koncesionářského poplatku? Ne!
  • Jak chápete veřejnoprávní poslání ČT? ČT se liší od ostatních médií svým posláním, musí se lišit kvalitou a všemi výstupy. Poslání vnímám tak, že musí zachovávat vždy uměleckou kvalitu, musí vysílat pro všechny vrstvy obyvatelstva a tyto vzdělávat. Udržovat kulturní hodnoty, natáčet pořady s různými tématy, musí se věnovat menšinám, atd.  Rozvíjet původní dramatickou tvorbu, významně se orientovat na výchovu a ovlivňování mladých lidí směrem ke vzdělání a znalostem. Musí jednoduše řečeno dělat pořady, které by komerční televize nikdy nenatáčely nebo nekupovaly, protože by nepřinesly zisk a sledovanost.

ČT24 je dostatečně vyprofilována. Budu ale klást důraz na analytičtější zahraniční a domácí politické a ekonomické události. ČT4 se musí zásadně odlišit od ostatních sportovních kanálů. Bude mít dvě orientace. Jednak špičkový sport, tedy olympijské hry, mistrovství světa a Evropy, domácí špičkové sporty a jednak přenosy z nižších soutěží, včetně dětských a speciálních přenosů, jakými jsou například soutěže hasičů.

Jaká je vaše představa hospodaření, úspor?

Mám jasnou představu. ČT má v současné době dostatek prostředků. Tak, aby se mohla více rozvíjet, budu hledat úspory. Jak jsem uvedl výše, v úspoře v počtu členů vrcholových manažerů, programů, zaměstnanců. Prověřím snížení nákladů ve všech oblastech včetně nákladů na výroby. Ve výrobě to ale neznamená, že tím bude méně peněz. Naopak všechny stávající tam ponechám a jak jsem uvedl, navýším postupně během třech let finanční prostředky o další půl miliardu.

Tím vytvořím prostor pro mnohem větší možnost výroby pořadů a též pro vstup nových tvůrců do ČT, včetně mladých a začínajících. ČT měla na konci roku 2010 sedmnáct členů kolegia generálního ředitele, za mého řízení jich bude mít devět i se mnou. Mám v úmyslu zeštíhlit stav zaměstnanců o cca 20 procent bez dopadu na kvalitu výstupů z ČT.

Jaké jsou z vašeho pohledu slabiny a silné stránky současné ČT?

Mezi silné stránky pokládám obsáhlý a kvalitní archiv, který představuje národní kulturní bohatství. ČT má mnoho kvalitních zaměstnanců, špičkových odborníků ve svých profesích, mnoho kvalitních pořadů, filmů, které v minulosti dostaly mnoho ocenění na domácí i světové půdě. Silnou stránkou je i historie.

Naopak za slabé stránky považuji špatné a nekvalifikované řízení, pokles důvěryhodnosti, ztrátu mladého diváka, stále se snižující úroveň programů a pořadů, současnou úroveň a sledovanost hlavní zpravodajské relace.

Jaké máte vlastnosti, zkušenosti, která vás na tento post kvalifikují? Co můžete podle vás ČT přinést?

Jsem slušný, klidný a vyrovnaný člověk, který umí jednat a vyjednávat s lidmi. Ve svých 50 letech se považuji za zkušeného manažera, který řídil vlastní společnosti a osm let televizi Óčko. Tuto stanici jsem vybudoval a za mého řízení obstála i v minulém, mediálně nelehkém, období.

Do ČT přinesu velmi potřebnou změnu do všech oblastí. To, že jsem z prostředí mimo ČT, je mojí velkou výhodou. Nejsem spojený s nikým ze současného managementu ČT, ani s rozhodujícími dalšími zaměstnanci ČT.

Do výběrového řízení jsem se hlásil již před dvěma lety. Dnes jsem mnohem zkušenější, protože jsem celou dobu uplynulých dvou let věnoval studiu ČT a veřejnoprávních televizí v Evropě. Jsem přesvědčen, že pokud budu zvolen, vytvořím z ČT uznávané veřejnoprávní médium, kterého si budou vážit jak zaměstnanci a spolupracovníci, tak především - a to mi půjde nejvíce - diváci.

 

Právě se děje

Další zprávy