Kandidát na šéfa ČT Šíma: Propustím čtvrtinu lidí

Pavel Baroch
28. 8. 2011 7:38
Aktuálně.cz přináší seriál rozhovorů s kandidáty na ředitele České televize
Foto: Česká televize

Praha - Novinář Milan Šíma je jedním z více než třiceti kandidátů na nového ředitele České televize po odstupujícím Jiřím Janečkovi.

"Chci na základě auditu zaměstnanosti, hospodaření, využití vlastních kapacit a také auditu externích smluv a zakázek provést restrukturalizaci ČT, která povede k výraznému snížení nákladů - snížení počtu zaměstnanců o 15 procent v prvních dvou letech a o dalších 10 procent do roku 2015. To by mohlo umožnit i snížení počtu budov, které ČT nyní vlastní a využívá a tím výrazně snížit servisní náklady televize," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Šíma pracoval už v Československé televizi a později v ČT a na Primě. Mimo jiné připravoval a moderoval pořady Naostro a Bez obalu nebo diskusní pořad Partie.

Rozhovor se Šímou je prvním ze série interview s nejvýznamnějšími kandidáty na nejvyšší post ve veřejnoprávní televizi.

Jak chcete ČT změnit z pohledu vnitřního fungování?

Chci sloučit funkci programového ředitele ČT1 a koordinátora všech kanálů ČT a dát mu dostatečné pravomoci, aby mohl koordinovat programovou skladbu všech programů ČT. Chci po vzoru BBC pokračovat a dokončit oddělení dramaturgie pořadů od jejich vysílatele - jednotlivých ředitelů programů ČT.

Hodlám zavést testování kvality nových pořadů tzv. public value testem, což znamená, že před zařazením do vysílání projde pořad hodnocením nezávislých odborníků, zda splňuje požadavky na "veřejnoprávní" kvalitu.

Rychlý dotazník

  • Který pořad v ČT se vám líbí, proč a jak byste ho případně ještě rozvinul? "Bohužel se mi líbí především zahraniční pořady, které ČT vysílá. Ať už to jsou dokumenty Mýty a fakta historie nebo přírodopisné dokumenty Zázračná planeta s Davidem Attenboroughem nebo klubové filmy či britské sitcomy. Na ČT24 se mi pak líbí pořad Hyde park a na ČT2 Mizející místa domova nebo Magické hory."
  • Který pořad v ČT Vám naopak nesedí a nejraději byste ho zrušil, protože podle Vás nepatří na veřejnoprávní obrazovku? "Nelíbí se mi řada pořadů, ale abych pravdu řekl, tak mě nejvíc irituje vysílání pokerových turnajů na ČT4."
  • Budete usilovat o zvýšení koncesionářského poplatku? "Ne. Budu usilovat pouze o to, aby byl koncesionářský poplatek navyšován v závislosti na inflaci, což zvýší ekonomickou nezávislost ČT."
  • Jak (stručně) chápete veřejnoprávní poslání ČT a jak ho v tomto smyslu chcete rozvinout? "Hlavním měřítkem úspěšnosti programů ČT nesmí být sledovanost, ale kvalita pořadů (veřejnoprávní televize by se měla stát garantem kvality a měřítkem vkusu). V ČT by měly existovat jasné mechanismy, které budou určovat, jaký pořad má dostačné kvality na to, aby byl vysílán na veřejnoprávní televizi. Okolo 70 % pořadů vysílaných na ČT musí být původní tvorba. Základem programu ČT by měla být kvalitní původní česká dramatická tvorba doplněná kvalitními zahraničními pořady. Na ČT by měla mít místo původní česká tvorba pro děti a mládež, věda nebo vzdělávání a historie i pořady pro menšiny. Televize veřejné služby musí vysílat objektivní a kvalitní zpravodajství a publicistiku. ČT musí být nezávislou, sebevědomou a kulturní televizí, která je imunní vůči politickým i ekonomickým tlakům."

Jak chcete ČT změnit z pohledu, který bude vnímat divák?

Chtěl bych, aby ČT byla občany vnímána jako nezávislá a důvěryhodná instituce, která je zcela imunní vůči politickým nebo ekonomickým tlakům. Hospodaření ČT musí být zcela transparentní a veřejné - lidé musí přesně vědět, jak ČT nakládá s jejich koncesionářskými poplatky.

ČT se musí více zaměřit na kvalitu svých pořadů, před vysíláním jakéhokoliv pořadu se programoví pracovníci musí ptát, zda by tento pořad měla ČT vysílat. ČT se musí ještě více zaměřit na zpravodajství, publicistiku a dokumenty.

Chci se zasadit o zvýšení kvality a sledovanosti hlavní zpravodajské relace Události. ČT2 musí zůstat programem pro náročného diváka. Chci znovu vrátit na obrazovky ČT2 alternativní zábavu, tedy pořady typu České sody.

Jaká je vaše představa hospodaření, úspor, struktura managementu či propouštění?

Na základě auditu zaměstnanosti, hospodaření, využití vlastních kapacit a také auditu externích smluv a zakázek chci provést restrukturalizaci ČT, která povede k výraznému snížení nákladů - snížení počtu zaměstnanců o 15 procent v prvních dvou letech a o dalších 10 procent do roku 2015. To by mohlo umožnit i snížení počtu budov, které ČT nyní vlastní a využívá a tím výrazně snížit servisní náklady televize.

Plánuji během šesti let snížit náklady ČT, které nejsou přímo určeny na výrobu pořadů na 30 procent z celkových nákladů, což je podle údajů ČT v současné době 41 procent.

Jaká jsou z vašeho pohledu slabiny a silné stránky současné ČT?

Mezi silné stránky patří stabilní příjem z koncesionářských poplatků nebo že mezi zaměstnanci je řada velmi zkušených a kreativních lidí. Mezi silné stránky počítám i to, že existují velké rezervy v efektivitě hospodaření, které lze využít ke zlepšení ekonomické situace televize.

Za slabé stránky považuji negativní trend ve vývoji hospodaření, rozpočet je poslední dva roky vyrovnaný jen díky čerpání z rezervního fondu. ČT nefunguje efektivně, navíc nebylo uzákoněno postupné navyšování koncesionářského poplatku v závislosti na inflaci. Do slabých stránek řadím i politické a ekonomické tlaky na ČT.

Jaké máte vlastnosti, zkušenosti, které vás na tento post kvalifikují? Co můžete podle vás ČT přinést?

Mám ekonomické vzdělání a více než 20 let praxe v médiích, a to především elektronických. Myslím, že moje mediální kariéra je důkazem, že nepodléhám politickým tlakům. Jako manažer jsem řídil středně velkou společnost, která vyráběla pro televizi Prima okolo 300 pořadů ročně - ve své době byla společnost Duel s obratem 20 milionů ročně jedna z největších soukromých televizních produkcí v republice.

V současné době jsem ředitelem společnosti Centrum pro média, přednáším na Univerzitě Karlově a také se stále externě věnuji novinářské činnosti a výrobě televizních dokumentů. Jsem členem Etické komise při Syndikátu novinářů.

Během své dosavadní kariéry jsem prošel mnoha televizními profesemi a podílel jsem se na výrobě stovek pořadů. Mohl jsem se důkladně seznámit jak s fungováním veřejnoprávní televize, tak i soukromých televizí a také jsem se prosadil jako manažer. Mohu ČT přinést zkušenosti, odbornost a nezávislost.

Je tedy podle vás výhodou, že jste v ČT dlouho pracoval?

Myslím, že dlouhá praxe v ČT je pro mě určitě výhodou. Vím, jak tato televize funguje, a vím, kde jsou její silné i slabé stránky. Na druhou stranu už dlouhou dobu nejsem jejím zaměstnancem a ČT pro mě není ani hlavním zdrojem příjmů, takže se na ni dívám pohledem zvenčí. A musím říct, že to často není pohled příliš pěkný.

Foto: TV Prima

Jaká by byla první věc, kterou byste jako nový ředitel ČT udělal?

Chtěl bych na obsazení některých klíčových postů v ČT vypsat výběrová řízení, tak jak je to běžné v soukromých firmách podobného významu. Samozřejmě, že mám i konkrétní představu o profesionálech, které bych chtěl oslovit a přesvědčit, aby mi pomohli v ČT navržené změny realizovat. Mým prvním krokem v personální oblasti bude výběr a jmenování programového ředitele zodpovědného za všechny kanály ČT.

Jedním z mých prvních kroků bude zadání auditů efektivity hospodaření ČT, hledání rezerv, audit nákladů na provoz, audit investic, audit výroby některých programů a také audit zaměstnanosti. Na základě těchto výsledků budu konkretizovat plán restrukturalizace ČT.

Společně s novým programovým ředitelem začneme postupně měnit programovou skladbu a koordinovat jednotlivé kanály ČT. Všechny tyto kroky se budu snažit provádět tak, aby nedošlo k narušení pravidelné výroby a vysílání.

 

Právě se děje

Další zprávy