Cesta k přímé volbě je blíž, ve hře jsou dvě varianty

Kateřina Eliášová
17. 2. 2011 13:20
Dohodu kulatého stolu mají posvětit předsedové stran, poté vláda
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Cesta k přímé volbě hlavy státu je otevřená. Koaliční i opoziční politici se na prvním společném jednání shodli na tom, že ji chtějí a ze čtyř možných variant vybrali dvě.

Lidé by hlavu státu volili buď v dvoukolové volbě stejně jako do Senátu nebo by rozhodovali podle takzvaného australského modelu, který je jednokolový, ale zahrnuje v sobě prvky dvoukolové volby.

"Jsme spíš příznivci jednokolové volby, ale s tímto názorem jsme v menšině. Chceme se ovšem dohodnout, proto jsme zadali analýzu australského modelu z dílny Věcí veřejných," řekl Aktuálně.cz poslanec a vyjednavač za ODS Marek Benda.

"Byl jsem velmi příjemně překvapen. Po dnešním jednání mohu skutečně říct, že k přímé volbě spějeme a panuje mezi námi velká míra shody," uvedl emisar TOP 09, poslanec Stanislav Polčák.

"Detaily dořešíme na dalším setkání," upřesnil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Impeachment ano, rozhodne soud

Australský model volby

Tento systém (nazývá se ordinální) spočívá v tom, že volič může seřadit kandidáty podle svých preferencí od nejlepšího (toho, kterého nejvíce preferuje) po nejhoršího (nejméně chtěného). To na jedné straně odstraňuje nutnost druhého kola volby a na straně druhé posiluje reprezentativnost vítěze, neboť takové systémy počítají s celkovými preferencemi voliče. Navíc tyto systému upřednostňují umírněné a neextrémní kandidáty s širokou podporou veřejnosti.

Systém používají například v Austrálii, funguje následovně. V jednomandátových obvodech udělují voliči své preference jednotlivým kandidátům. Volič může udělit buď jednu preferenci (svému nejoblíbenějšímu kandidátovi) nebo tolik preferencí, kolik je na listině kandidátů. V případě tří kandidátů uděluje první preferenci nejsympatičtějšímu kandidátovi, druhou preferenci uděluje druhému nejsympatičtějšímu kandidátovi a třetí preferenci nejméně sympatickému kandidátovi.

Kandidát, který v daném obvodu získá absolutní většinu po sečtení prvních preferencí vítězí. Pokud žádný kandidát nezíská absolutní většinu, vyškrtne se kandidát s nejmenším počtem prvních preferencí a jeho preference jsou přerozděleny mezi ostatní kandidáty podle druhých preferencí. Pokud ani v tomto případě žádný kandidát nezíská absolutní většinu, vyškrtne se opět nejslabší kandidát a jeho hlasy se nyní rozdělí podle dalších preferencí. Takto se postupuje až do okamžiku, kdy se „objeví“ kandidát, který získá absolutní většinu.

Poslanci se shodli rovněž na tom, že by měl být prezident odvolatelný. "Vyloučili jsme zcela variantu, že by jej odvolávali občané v referendu," řekl poslanec Jeroným Tejc (ČSSD).

Pokud by prezident hrubě porušil ústavu, zpovídal by se Ústavnímu soudu. V té souvislosti politici diskutují o omezení imunity prezidenta. "Neměl by být trestně odpovědný za drobné delikty, ale za vážné porušení zákona," dodal Tejc.

Polčák upřesnil, že v tomto případě by do hry o rozhodnutí, zda prezident spáchal či nespáchal trestný čin, vstoupil Nejvyšší soud.

Milosti by posvětila vláda

Pravomoce hlavy státu by se v tuto chvíli neměly dramaticky měnit, politici však navrhli několik upřesnění.

Třeba při udělování milostí by v momentě, kdy by se jednalo o živý, dosud neukončený případ, musela milost kontrasignovat vláda.

Změnit by se mělo rovněž jmenování členů bankovní rady ČNB. Teď je navrhuje a schvaluje prezident, nově by navrhoval členy Senát a prezident by vybíral z jeho návrhů.

 

Právě se děje

Další zprávy