Česko přijalo stovku krajanů z Ukrajiny, další mají povolení

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
1. 7. 2015 16:33
Povolení k pobytu už získalo více než 150 ukrajinských Čechů, kteří se vloni podepsali pod dopis prezidentu Zemanovi.
Lubomír Zaorálek na rychlé návštěvě Ukrajiny.
Lubomír Zaorálek na rychlé návštěvě Ukrajiny. | Foto: Mikuláš Klang

Praha – Většina z ukrajinských Čechů, kteří se podepsali pod dopis adresovaný prezidentu Miloši Zemanovi, už má možnost požádat o zrychlené udělení trvalého pobytu v České republice.

Z materiálu, který ve středu projednala vláda, vyplývá, že "odbavených" je 94 procent ukrajinských Čechů z téměř pěti set. Z toho povolení k trvalému pobytu v ČR dostalo přes 150 lidí.

Fyzicky ovšem zatím do Česka dorazilo 96 krajanů. V drtivé většině šlo o zájemce, kteří se přihlásili na konzulátu v jihoukrajinské Oděse, čtyři lidé pak žádali přes ambasádu v Kyjevě. Všichni byli po příjezdu umístěni v zařízení ministerstva vnitra v Červené nad Vltavou.

"V současné době lze konstatovat, že Hotel Vltava opustilo již cca 60 % krajanů, kteří zde byli ubytováni od března letošního roku. Konkrétně zde pobývá pouze 33 osob z původních 87," vyčísluje materiál.

Drtivá většina Ukrajinců, kteří měli české předky, využila možnost požádat o zrychlené udělení trvalého pobytu v rámci takzvaných mimořádných konzulárních dní.

21 krajanů nemá o přesun do Česka zájem

Na ty zatím poslední, které se uskutečnily na konci května v ukrajinské metropoli, dorazila ze stovky oslovených krajanů jen necelá polovina.

"Největší skupina osob informovala, že v současné době nemá zájem o trvalý pobyt a přesídlení, že stávající podmínky pro přesídlení jim nezaručují, že jim v ČR bude lépe než na Ukrajině. Další skupina osob oznámila, že o trvalý pobyt a přesídlení nemá zájem, aniž by specifikovala důvody," upřesňuje důvody zpráva, již připravilo ministerstvo vnitra. Celkem tak odmítlo přesun do Česka 21 lidí.

Jedenácti lidí, přestože by zájem o přesídlení měli, se pak přímo dotkl konflikt, který probíhá na východě Ukrajiny. Dvě rodiny totiž žijí v Doněcké oblasti a nezískaly povolení k vycestování. Čtyři zbývající lidé jsou pak rodinnými příslušníky důstojníka ukrajinské armády, a zemi tak rovněž nemohou opustit.

"Krajani z válečné oblasti, kteří se nemohli dostavit, byli informováni, že mohou přednostně podat žádost cestou konzulárního oddělení okamžitě, jakmile se jim podaří vycestovat ze zóny ATO (antiteroristické operace, pozn. red.)," konstatuje materiál.

Dopis s žádostí o zajištění repatriace loni na jaře poslala vládě skupina především volyňských Čechů. Argumentovali zejména obavou z krize na východě země. Žádost zopakovali na podzim, shodou okolností těsně po návštěvě ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka v Žitomiru.

Zaorálkovi tam krajané přitom řekli, že z rozšíření konfliktu obavy nemají. Zeman přesto vyzval Sobotkův kabinet, aby se o navrácení postaral.

 

Právě se děje

Další zprávy