Bývalý poslanec Volný je na nemocenské, vystupuje přitom na akcích odpůrců očkování

Domácí Domácí
Aktualizováno 6. 1. 2022 9:17
Krátce po prohraných sněmovních volbách nastoupil bývalý poslanec Lubomír Volný do pracovní neschopnosti. Přestože bere nemocenskou vypočítanou z poslaneckého platu, objíždí po Česku demonstrace proti povinnému očkování. Ve čtvrtek o tom informoval server iRozhlas.cz. Volný odmítl vysvětlit, jak může během nemocenské vystupovat na demonstracích.
Lubomír Volný.
Lubomír Volný. | Foto: ČTK

Lubomír Volný z hnutí Volný blok (dříve SPD) nastoupil do pracovní neschopnosti 19. října 2021, tedy deset dní po prohraných sněmovních volbách. Hnutí Volný blok, které sám založil poté, kdy opustil SPD, dosáhlo ve volbách jen na 1,33 procenta hlasů. Nedostalo se do sněmovny, a navíc nezískalo ani státní příspěvek. Jak uvedl iRozhlas.cz, Volný onemocněl ještě v době, kdy byl stále poslancem.

"Mohu potvrdit, že necelý týden před ukončením mandátu nahlásil tehdejší poslanec Lubomír Volný, že je v pracovní neschopnosti. Více k tomu říct nemohu, je to součást osobního spisu pana exposlance," řekl mluvčí Poslanecké sněmovny Roman Žamboch.

Volný pak Radiožurnálu potvrdil, že na nemocenské je dosud, víc ale o své nemoci sdělit odmítl. "Můj zdravotní stav je moje soukromá záležitost," opakoval na dotazy, kvůli čemu je v pracovní neschopnosti a proč onemocněl zrovna po neúspěšných volbách.

Volný přitom během své nemoci navštívil několik demonstrací odpůrců opatření proti šíření pandemie covidu-19.  Vyplývá to z videí na sociálních sítích.  Například na konci listopadu řečnil na pražské Letné, v polovině prosince se objevil na demonstraci proti povinnému očkování v Brně, na konci roku vystoupil na podobné akci v Ostravě. 

Kubek: Demonstrace nesplňuje účel povolené vycházky

Sněmovna Volného nemocenskou ani jeho účasti na protestech už řešit nemůže. "Po 26. říjnu už není poslancem sněmovny, tudíž k němu Kancelář Poslanecké sněmovny nemá žádný vztah," sdělil Žamboch.

Volný ve své účasti na demonstracích problém nevidí. "Všechno bylo v pořádku. Nebylo to v kolizi s mým zdravotním stavem," řekl. "Mám vycházky a také mám právo si zajistit takovou zdravotní péči, kterou považuji já osobně jako pacient za pro mě vhodnou," dodal.

Neschopenku, ze které by bylo patrné, kdy přesně má vycházky a jestli dodržuje léčebný režim, ukázat ale odmítl. "Moje pracovní neschopenka je dokument, který funguje mezi mnou, mým lékařem a okresní správou sociálního zabezpečení. Není to veřejný dokument," prohlásil. 

Mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jitka Drmolová uvedla, že konkrétní případ nemůže komentovat.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek je ovšem toho názoru, že Volného cestování a vystupování na demonstracích nesplňuje účel povolené vycházky. "Vnímám to jako porušení léčebného režimu a měla by být ta neschopnost ukončena," řekl.

"Vycházky jsou umožněny tehdy, když to prospívá léčbě pacienta. Když součástí léčby je třeba nějaká forma rehabilitace, když je potřeba, aby se ten člověk dostal na čerstvý vzduch, nebo když si potřebuje něco důležitého zařídit, ale není to účast na demonstraci," dodal.

Volného excesy 

Volný se během svého poslaneckého mandátu dopustil několika excesů. Během loňského lednového jednání ho ze sněmovny dokonce vyvedla ochranná služba. Tehdejší předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) po varováních vypnul Volnému mikrofon se zdůvodněním, že nemluví k tématu. Volný pak přišel řečnit k místu předsedajícího, v tom se mu Hanzel snažil zabránit. "Já jako volený zástupce lidu mám právo se vyjádřit. Jestli tady půjdeš, dostaneš flákanec! Jasné?" vyhrožoval do mikrofonu Volný. 

Volnému kvůli incidentu mandátový a imunitní výbor uložil, aby uhradil jeden měsíční poslanecký plat, tedy zhruba 90 800 korun, což následně potvrdila i sněmovna. 

Kromě toho čelí exposlanec také obvinění z šíření poplašné zprávy v souvislosti s příspěvkem na sociální síti o léku ivermektin

 

Právě se děje

Další zprávy