Vyjednavač ODS: John nás překvapuje, ale vláda vydrží

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
26. 6. 2011 8:35
Rozhovor s vyjednavačem ODS Zbyňkem Stanjurou o koalici, ve které si partneři nevěří
Nevěříme si, ale snad se to zlepší.
Nevěříme si, ale snad se to zlepší. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Před nedělní koaliční schůzkou opakují všechny strany vládní koalice, že se jdou do Kramářovy vily "dohodnout". A to přesto, že po posledním jednání předseda Věcí veřejných Radek John prohlásil, že si koaliční partneři "naprosto nedůvěřují".

V zákulisí místy narůstá panika a zevnitř VV se ozývají hlasy, že v neděli koalice končí, vzápětí zase, že "tak horké to nebude".

Věci veřejné teď požadují, aby koalice uzavřela programový dodatek ke koaliční smlouvě a dohodla "důstojné zastoupení VV ve vládě". "Véčka" chtějí nejen 4 ministry, ale také více náměstků nebo křesel v dozorčích radách.

Koalice se zatím nedohodla také na termínu, od kdy se zdaní hazard, neprošel ani nápad VV, aby se koalice zavázala, že nebude dál zvyšovat daň z přidané hodnoty.

"Věřím, že se nakonec dohodneme. S touto ambicí tam jdeme," říká předseda poslanců za ODS a jeden z "devítky" koaličních vyjednavačů Zbyněk Stanjura.

V K9 zasedl relativně nedávno - poté, co vystřídal Petra Tluchoře, který po aféře Kristýny Kočí překvapivě ztratil podporu premiéra a neobhájil křeslo šéfa poslaneckého klubu ODS.

A.cz: Myslíte, že se shodnete v otázce zdanění hazardu?

Tomu sporu úplně nerozumím. Je shoda, že se zruší výjimka pro loterijní firmy a zavede se nová loterijní daň, která by kompenzovala tzv. odvody pro veřejně prospěšné účely. Ale přeli jsme se o datum, od kdy to má platit - podle nás by byl realistický leden 2013. Nemyslím, že by koalice měla skončit na datu účinnosti zákona.

A.cz: Jsou tu i personálie a nejde jen o ministry: Radek John třeba říká, že VV chtějí více náměstků o "desítky procent"...

Pokud je pravda, a já to nikdy nepočítal, že VV mají tři náměstky, tak když přidáme jen jednoho, tak je to o 33 procent víc, což jsou desítky procent. Ale vážně: klidně to tedy může být dvojnásobek stávajícího stavu.

Nedůvěřujeme si, to je fakt

A.cz: Po posledním koaličním jednání, které trvalo osm a půl hodiny, vyšel předseda Věcí veřejných Radek John a prohlásil, že k sobě nemáte vůbec žádnou důvěru. Cítíte to stejně?

Ne. Kdybychom měli absolutní nedůvěru, tak jsme už skončili. Že ta důvěra není stoprocentní, je taky pravda. Ve sněmovně spolupráce funguje, získávat podporu pro vládní návrhy se zatím daří. Ale samozřejmě se hlídáme, důvěra je narušena. Obnovíme ji jedině tak, že budeme hlasovat pro vládní zákony.

A.cz: Dobře, ale sedíte na jednání v devíti, pak to skončí a my slyšíme od Radka Johna, že si vůbec nevěříte. Tak jak to čtete jako koaliční partner?

Pro mě je to překvapivá věta. Doufám, že to nemyslel osobně, ale jako politické subjekty. Kdyby ano, pak by ta jednání skoro neměla smysl. Mně to spíš přijde jako politický vzkaz voličům Věcí veřejných, že situace v koalici není idylická - a to je pravda.

Většinu zákonů nám Senát vrátí.
Většinu zákonů nám Senát vrátí. | Foto: Ludvík Hradilek

Nevěřím na pohádky

A.cz: V čem je tedy ten hlavní problém koaličních jednání - podle vás?

(dlouhá pauza) Možná v tom, že se politika nedá dělat přes média - vzkazovat si programové nebo personální požadavky. Neustálé reagování  - jeden ráno něco řekl, druhý na to reagoval a na to je zas reakce zpátky - z toho se vytrácí věcný obsah.

A.cz: A vy čekáte, že toto skončí?

Čekám, že se to zlepší. Že to skončí - to ne. Pohádky jsou večer a jmenují se Večerníček. Ale zkušenosti s tím jsou natolik tristní, že věřím, že se to budeme snažit minimalizovat. Veřejnost má z toho oprávněný dojem, že je to jen o tom, kdo koho překřičí, kdo dá silnější výrok.

A.cz: Vy říkáte totéž, co premiér: Ač se hádáme, ve sněmovně zákony procházejí. Dosud to víceméně byla pravda. Nicméně už po posledním jednání Radek John prohlásil, že třeba majetková přiznání by mohly VV prohlasovat s opozicí, což by pro TOP 09 byl konec koalice...

Souhlasím, jednoznačně. Je to komunistický návrh a podporuje ho sociální demokracie. To je za programovou mezí, a pak by koalice musela skončit okamžitě tím hlasováním.

A.cz: A zase: Má pak koalice smysl, když tedy s takovým výrokem vyjde jeden koaliční partner po hodinových jednáních?

Pokud to provedou, koalice skončí. Ale výroky před veřejností, pro média, jsou - otevřeně řečeno - součástí vyjednávací taktiky některých partnerů. Myslím, že tak úplně nefunguje, ale oni to zkoušejí jako vzkazy před jednáním.

Rekonstrukce vlády? Až si otestujeme koalici.
Rekonstrukce vlády? Až si otestujeme koalici. | Foto: Ludvík Hradilek

Rekonstrukce vlády až po půlce listopadu

A.cz: Teď je na programu drobná obměna vlády. Platí, že větší rekonstrukce kabinetu přijde v září nebo v říjnu?

Nejdřív si chceme ověřit, zda koalice funguje. A reformní zákony musejí projít ne prvním čtením ve sněmovně, klíčové nebude ani třetí čtení, ale až pro přehlasování Senátu, který většinu reformních zákonů vrátí. K tomu je třeba 101 hlasů. U toho by se měla ověřit funkčnost koalice, a pak má, myslím, smysl, aby pan premiér uvažoval o rekonstrukci vlády.

A.cz: To je tedy horizont spíše pozdního podzimu, ne-li začátek zimy...

Odhadnu: Hlasování o vrácených zákonech může probíhat někdy v polovině listopadu.

A.cz: A čekáte do té doby nějaké vyjádření důvěry vládě, jak je sliboval na červen premiér?

Pokud teď uzavřeme tato jednání - programovou i personální část, tak hned poté bude prvním bodem, jakou metodou splnit závazek, že si vláda půjde říct o důvěru. Mohlo by to být spojeno s nějakým zákonem, který začneme projednávat v červenci, nebo vláda požádá o běžné hlasování o důvěře.

Ve vysvětlování vláda selhala

A.cz: Mluvili jsme o únavě z koaličních hádek, klesá podpora reformám ze strany veřejnosti. Neselhala tedy vláda při jejich vysvětlování?

Určitě u důchodové reformy. Myslím, že to vláda ví. A byl to varovný příklad, jak se to dělat nemá. Napravit to bude běh na dlouhou trať.

A.cz: Koalice ale vypadá neustále, jako že se po jednání rozešli nepřátelé na život a na smrt. Nedrží ji pohromadě jen obav z předčasných voleb?

To si nemyslím. Nové volby jsou řešením, ODS se jich nebojí. Ale nebudeme to aktivně prosazovat. Co se zásadně volbami změní? Bral bych předtím debatu o volebním systému. Pak to má smysl, aby byla šance sestavit stabilnější vlády.

A.cz: Takže vás chytnu za slovo: Děláte v tom tedy něco, že byste i s opozicí jednali o změně volebního systému?

Ne. Ostatní strany to nechtějí otevírat. To by musela být dohoda všech demokratických stran v Parlamentu. Musel by to být návrh, ve kterém by dopředu nikdo neviděl, že ho diskvalifikuje. Takže v tuto chvíli by to byla ztráta času. Největší opoziční strana říká ne a není na tom shoda ani v koalici.

 

Právě se děje

Další zprávy