Podepsáno. VV zůstanou ve vládě, nově s Peake a Dobešem

Domácí Kateřina Eliášová, Domácí
30. 6. 2011 22:22
Na Úřadu vlády se sešli lídři vládních stran, podepsali dodatek koaliční smlouvy
Radek John a Karolína Peake.
Radek John a Karolína Peake. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné zůstávají dál v trojkoaliční vládě premiéra Petra Nečase (ODS). Na úřadu vlády podepsaly dodatek koaliční smlouvy.

Novou tváří kabinetu bude první místopředsedkyně strany a šéfka poslaneckého klubu Karolína Peake, naopak po krátké anabázi odchází dosavadní šéf resortu dopravy Radek Šmerda, jehož rezignaci už přijal prezident Václav Klaus

Šmerdu nahradí ekonom VV Pavel Dobeš. Peake uvedla pro ČTK, že s ní půjde v pátek ráno na Pražský hrad za Klausem, který je oba jmenuje do funkcí.

John už dopoledne řekl, že jeho strana chce mít v kabinetu pro své členy čtyři křesla. Karolína Peake povede legislativní radu vlády, zároveň bude místopředsedkyní vlády a bude řídit také vládní výbor pro boj s korupcí.

"Místopředsedkyně vlády a šéfka legislativní rady vlády pro nás není málo, z tohoto titulu bude moci hlídat i korupci," řekl po jednání koaliční devítky předseda VV Radek John.

"Pokud se ministryní skutečně stanu, zřejmě přenechám pozici šéfky sněmovního klubu VV někomu ze svých kolegů," reagovala Peake.

Datum jmenování Dobeše zatím není jasné, čeká jej ještě jednání s premiérem Nečasem.

Lídři koalice se shodli rovněž na tom, že vláda spojí svou důvěru ve sněmovně se zákonem o dani z příjmu, který bude obsahovat i zavedení loterijní daně. Hlasování by mohlo proběhnout koncem srpna.

Šmerda rezignoval. Nečas: Je to škoda

Ve vládě skončí ministr dopravy Radek Šmerda, který v dubnu nahradil zakladatele VV Víta Bártu.

"Předal jsem panu premiérovi do rukou rezignaci, a to k 1. červenci 2011," potvrdil Aktuálně.cz sám ministr Šmerda. Krátce po poledni Pražský hrad oznámil, že Nečas už rezignaci předal prezidentu Václavu Klausovi a ten ji přijal.

Šmerdu měl původně nahradit náměstek ministra dopravy Lukáš Hampl. 

Pavel Dobeš.
Pavel Dobeš. | Foto: http://www.veciverejne.cz

"Půjde to spíš jiným směrem. Jsou lidé, kteří se stranou komunikují déle a mohou mít ze strany Věcí veřejných více důvěry," uvedl Hampl.

Nominace 29letého ekonoma strany Pavla Dobeše, který řídil pražskou kampaň strany, zatím není oficiální. Sám Dobeš zatím tuto spekulaci nepotvrdil, celý den měl vypnutý telefon, a když jej nakonec zvedl, odmítl to komentovat. Už dopoledne jej však na Úřadu vlády přijal premiér Nečas. Dobešovo jméno neoficiálně potvrzují také zdroje z VV.

Premiér Nečas Šmerdova odchodu lituje. "Panu ministrovi jsem za jeho práci poděkoval. Svoji práci dělal dobře a jeho odchodu je škoda," uvedl v prohlášení. 

"Oba jsme však usoudili, že vzhledem k náročnosti přípravy rozpočtu na rok 2012 je nezbytné, aby se ten ministr, který bude podle tohoto rozpočtu konat v příštím roce, od samého počátku účastnil jednání o přípravě státního rozpočtu včetně resortní kapitoly ministerstva dopravy na příští rok," řekl premiér.

Poslední červnový den byl nejzazší termín, kdy chtěly mít VV jasno o svém dalším setrvání ve vládě. Požadovaly odvolání ministra dopravy Šmerdy a další post ve vládě.

Zároveň strana žádala o to, aby koalice ve smlouvě pamatovala na zvýšení platů učitelů. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) totiž oznámil, že (nejen) kapitolu školství čekají v příštím roce miliardové škrty.

Na učitele myslím, řekl Nečas

Věci veřejné budou chtít na odpoledním jednání ujištění, že ministerstvo financí bude v rozpočtu pamatovat na učitele, kteří dostanou přidáno na platech 4 miliardy korun.

"Nikdo nezpochybňuje závazek, který je v koaliční dohodě a který hovoří o navýšení platů učitelů v regionálním školství," uvedl už na začátku týdne po jednání výkonné rady premiér Nečas. Rozpočet na to podle něho bude pamatovat.

Slib navýšení platů je v koaliční smlouvě už od počátku, ministr Kalousek však chystá škrty, které jsou podle Věcí veřejných pro české školství likvidační. John však věří, že se podaří nalézt shodu.

Předprázdninová krize koalice je už několikátou v pořadí. Věci veřejné odchodem z vlády hrozily již několikrát předtím. Nakonec se koalice vždy dohodla, že má smysl pokračovat dál. Napoprvé VV docílily výměny policejního prezidenta, v druhém případě musel z vlády odejít ministr Vít Bárta a z ministerstva vnitra Radek John, nahradili je nestraníci Jan Kubice a Radek Šmerda.


 

Právě se děje

Další zprávy