Grafika: Boj v ANO. Kdo chce do vedení Babišova hnutí

Lucie Stuchlíková Jiří Kropáček Lucie Stuchlíková, Jiří Kropáček
Aktualizováno 28. 2. 2015 10:38
O posty v nejužším vedení Babišova hnutí má zájem třináct lidí, rozhodne se v sobotu.

Praha - Před sobotním sněmem hnutí ANO je jisté jen jedno - že Andrej Babiš bude znovu zvolen předsedou. O další místa ve vedení ale svede boj více než deset lidí.

Jsou mezi nimi straníci, které si Babiš přivedl z Agrofertu, jako je šéf poslaneckého klub Jaroslav Faltýnek nebo ministr Richard Brabec, ale i "kluci z plakátu". Poslanec Martin Komárek a ministr Martin Stropnický, které si Babiš přivedl jako taháky volební kampaně, by teď rádi promluvili i do stranických struktur.

Na kandidátkách je překvapivé množství žen. Na prestižní post první místopředsedkyně mají nominaci hned čtyři.

Kdo chce vedle Babiše vládnout hnutí, které v posledních letech zažilo raketový vzestup a v průzkumech veřejného mínění poráží zavedené strany? A jak si kandidáti představují budoucnost ANO? Projděte si grafiku Aktuálně.cz.

Foto: Jiří Kropáček

Sedmdesátiletý podnikatel v oboru informačních technologií a někdejší ředitel české společnosti Microsoft koketoval s politikou už v roce 2010, kdy se stranou Občané.cz kandidoval v Praze do Sněmovny. Partaj tehdy získala zanedbatelných 0,25 procenta hlasů. Dlouhodobě je v poslaneckém klubu považován za představitele opozice vůči Andreji Babišovi a lidem spjatým s Agrofertem. Těsně po volbách prohlásil, že pokud se potvrdí, že šéf hnutí spolupracoval s StB, uskupení opustí. V dolní komoře předsedá hospodářskému výboru.

Jak vidí budoucnost ANO

Vaše dotazy se dotýkají témat, která budou probírána na sněmu ANO za pár dní. Rád bych své názory včetně směřování hnutí sdělil svým kolegům osobně, nikoli předem přes média.

 

Právě se děje

Další zprávy