Grafika: Boj v ANO. Kdo chce do vedení Babišova hnutí

Lucie Stuchlíková Jiří Kropáček Lucie Stuchlíková, Jiří Kropáček
Aktualizováno 28. 2. 2015 10:38
O posty v nejužším vedení Babišova hnutí má zájem třináct lidí, rozhodne se v sobotu.

Praha - Před sobotním sněmem hnutí ANO je jisté jen jedno - že Andrej Babiš bude znovu zvolen předsedou. O další místa ve vedení ale svede boj více než deset lidí.

Jsou mezi nimi straníci, které si Babiš přivedl z Agrofertu, jako je šéf poslaneckého klub Jaroslav Faltýnek nebo ministr Richard Brabec, ale i "kluci z plakátu". Poslanec Martin Komárek a ministr Martin Stropnický, které si Babiš přivedl jako taháky volební kampaně, by teď rádi promluvili i do stranických struktur.

Na kandidátkách je překvapivé množství žen. Na prestižní post první místopředsedkyně mají nominaci hned čtyři.

Kdo chce vedle Babiše vládnout hnutí, které v posledních letech zažilo raketový vzestup a v průzkumech veřejného mínění poráží zavedené strany? A jak si kandidáti představují budoucnost ANO? Projděte si grafiku Aktuálně.cz.

Foto: Jiří Kropáček

Nynější místopředseda rozpočtového výboru pomáhal Babišovi od roku 2012 budovat hnutí ANO v západních Čechách. V roce 2013 se stal předsedou organizace v Plzeňském kraji a dostal se i do předsednictva. S ANO se dostal až do Sněmovny. Řadí se k faltýnkovcům a ve straně platí za experta na ekonomické otázky. Negativně na sebe upozornil, když vloni těsně před volbami zaparkoval částečně na chodníku a částečně na přechodu. Spekulovalo se o něm jako o možném ministrovi dopravy, pak ale funkci dostal šéf Skansky Dan Ťok.

Jak vidí budoucnost ANO

1) Jste pro to, aby se hnutí profilovalo více doprava? Souhlasíte například se znovuzavedením registračních poplatků ve zdravotnictví nebo zavedením školného na VŠ?
Nevím, co je to doprava či doleva. Naše stanovisko je konzistentní a trvalé, tj. nezvyšovat daně. To je, předpokládám, dostatečně výrazná orientace vpravo na rozdíl od jiných stran, které se svou orientací jen maskují. V oblasti obrany, spravedlnosti, zemědělství, dopravy atd. jsou jen špatná a dobrá rozhodnutí. Snažíme se dělat ta dobrá. Zrušení poplatků nebylo šťastné rozhodnutí, bylo součástí koaliční dohody, ale znovuzavedení nyní nevidím jako úplně aktuální téma.

2) Jak jste spokojený se spoluprací s levicovou ČSSD? Mělo by hnutí ANO dokončit volební období v této koalici?
Nelze mluvit o spokojenosti či nespokojenosti, šli jsme do toho a musíme se snažit s tím žít. Někdy to není jednoduché, ale zatím se naše rozdílné představy na daná témata nedostaly do pozice, že by bylo na místě vážně uvažovat o odchodu z koalice.

3) Oslovujete Andreje Babiše šéfe, nebo předsedo?
V soukromí či v kolektivu přátel jej oslovuji jménem a úředně jej oslovuji podle toho, kde jednáme. Někdy pane ministře, někdy pane předsedo.

 

Právě se děje

Další zprávy