Grafika: Boj v ANO. Kdo chce do vedení Babišova hnutí

Lucie Stuchlíková Jiří Kropáček Lucie Stuchlíková, Jiří Kropáček
Aktualizováno 28. 2. 2015 10:38
O posty v nejužším vedení Babišova hnutí má zájem třináct lidí, rozhodne se v sobotu.

Praha - Před sobotním sněmem hnutí ANO je jisté jen jedno - že Andrej Babiš bude znovu zvolen předsedou. O další místa ve vedení ale svede boj více než deset lidí.

Jsou mezi nimi straníci, které si Babiš přivedl z Agrofertu, jako je šéf poslaneckého klub Jaroslav Faltýnek nebo ministr Richard Brabec, ale i "kluci z plakátu". Poslanec Martin Komárek a ministr Martin Stropnický, které si Babiš přivedl jako taháky volební kampaně, by teď rádi promluvili i do stranických struktur.

Na kandidátkách je překvapivé množství žen. Na prestižní post první místopředsedkyně mají nominaci hned čtyři.

Kdo chce vedle Babiše vládnout hnutí, které v posledních letech zažilo raketový vzestup a v průzkumech veřejného mínění poráží zavedené strany? A jak si kandidáti představují budoucnost ANO? Projděte si grafiku Aktuálně.cz.

Foto: Jiří Kropáček

Novopečený brněnský primátor je modelovým volebním kandidátem, jakého si hnutí ANO hýčká. Úspěšný manažer, který až do roku 2013 šéfoval odpadové firmě .A.S.A., se na prestižní pozici vypracoval z řadového zaměstnance. Začínající politik v barvách ANO v komunálních volbách převálcoval konkurenci a sociálním demokratům sebral jejich dosavadní baštu, brněnský magistrát. Podle žebříčku Aktuálně.cz je Vokřál nejbohatším primátorem vůbec – ve firmě si vydělal pět až šest milionů ročně a do politické funkce nastoupil s majetkem ve výši desítek milionů.

Jak vidí budoucnost ANO

1) Jste pro to, aby se hnutí profilovalo více doprava? Souhlasíte například se znovuzavedením registračních poplatků ve zdravotnictví nebo zavedením školného na VŠ?
Zdravotnictví potřebuje komplexnější proměny, které jen poplatek nevyřeší. Školné má zcela jistě svůj význam, ale musí být zároveň vytvořeny motivační nástroje pro špičkové studenty i studijní programy pro nadané studenty ze sociálně slabších skupin.

2) Jak jste spokojený se spoluprací s levicovou ČSSD? Mělo by hnutí ANO dokončit volební období v této koalici?
Na brněnské radnici nemáme ČSSD v koalici. Ale teď vážně. Myslím si, že to nejpodstatnější jsou řešení problémů tohoto státu. A proto je potřeba stabilita, a ne neustálé změny. Pravdou je, že vše může mít své hranice.

3) Oslovujete Andreje Babiše šéfe, nebo předsedo?
Úsměv. Pane předsedo.

 

Právě se děje

Další zprávy