Grafika: Boj v ANO. Kdo chce do vedení Babišova hnutí

Lucie Stuchlíková Jiří Kropáček Lucie Stuchlíková, Jiří Kropáček
Aktualizováno 28. 2. 2015 10:38
O posty v nejužším vedení Babišova hnutí má zájem třináct lidí, rozhodne se v sobotu.

Praha - Před sobotním sněmem hnutí ANO je jisté jen jedno - že Andrej Babiš bude znovu zvolen předsedou. O další místa ve vedení ale svede boj více než deset lidí.

Jsou mezi nimi straníci, které si Babiš přivedl z Agrofertu, jako je šéf poslaneckého klub Jaroslav Faltýnek nebo ministr Richard Brabec, ale i "kluci z plakátu". Poslanec Martin Komárek a ministr Martin Stropnický, které si Babiš přivedl jako taháky volební kampaně, by teď rádi promluvili i do stranických struktur.

Na kandidátkách je překvapivé množství žen. Na prestižní post první místopředsedkyně mají nominaci hned čtyři.

Kdo chce vedle Babiše vládnout hnutí, které v posledních letech zažilo raketový vzestup a v průzkumech veřejného mínění poráží zavedené strany? A jak si kandidáti představují budoucnost ANO? Projděte si grafiku Aktuálně.cz.

Foto: Jiří Kropáček

Havířovský rodák, který byl jako lídr kandidátky ANO zvolen do rady města, je v komunální politice nováčkem. V médiích na sebe upozornil především tím, že v Havířově uzavřel koalici s komunisty, kteří se díky tomu dostali k postu primátora. Bělica je spolumajitelem IT společnosti ComDis, která do Česka dováží příslušenství k elektronice z Asie. Firma má v posledních letech obraty kolem 110 milionů korun. Novopečený radní je také několikanásobným mistrem ČR v karate.

Jak vidí budoucnost ANO

1) Jste pro to, aby se hnutí profilovalo více doprava? Souhlasíte například se znovuzavedením registračních poplatků ve zdravotnictví nebo zavedením školného na VŠ?
Jsem pro zachování statusu středopravicové strany. Se znovuzavedením registračních poplatků u lékaře bych souhlasil. Se zavedením školného na VŠ nesouhlasím.

2) Jak jste spokojený se spoluprací s levicovou ČSSD? Mělo by hnutí ANO dokončit volební období v této koalici?
Spolupráce funguje, volební období by hnutí mělo dokončit jako vládní strana.

3) Oslovujete Andreje Babiše šéfe, nebo předsedo?
Oslovuji jej pane předsedo.

 

Právě se děje

Další zprávy