Bárta ukázal opozici prostředníček. Prý nevědomky

Martina Machová Martina Machová
4. 11. 2011 11:25
Bylo to Topolánkovo "jsi jednička"? ČSSD to chce řešit u mandátového výboru
Důkaz, který přinesly Parlamentní listy, se zvětšeninou Bártova gesta.
Důkaz, který přinesly Parlamentní listy, se zvětšeninou Bártova gesta. | Foto: Repro: Aktuálně.cz

Praha - Vypjaté emoce mezi vládními poslanci a opozicí během parlamentních obstrukcí ilustruje i způsob, jakým ve čtvrtek v noci hlasoval předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta.

Při hlasování o jednom z návrhů socialistů hlasoval se zdviženým prostředníčkem. Sociální demokraté jej za vulgární gesto chtějí hnát před mandátový a imunitní výbor.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil místopředseda klubu Jan Hamáček. "Přímo si to o to žádá," konstatoval.

Bártovo gesto zachytil fotograf Parlamentních listů. Vít Bárta sám tvrdí, že si to ani nepamatuje a že prostředníček zdvihl nevědomě.

"Vůči nikomu jsem to gesto nezamýšlel," tvrdil Aktuálně.cz. "Aspoň je vidět, jak je životu nebezpečné přehánění čtyřiadvacetihodinovky ve sněmovně. Člověk neví, co dělá," dodal.

Přijde o plat, možná

Pokud jeho kolegové z mandátového a imunitního výboru zahájí s Bártou disciplinární řízení, muže ho vulgarita stát až jeden poslanecký plat.

V současném volebním období se nejedná o první podání k "poslaneckému soudu". Již dvakrát před ním stanul sociální demokrat David Rath. Poprvé za to, že označil ministra financí Miroslava Kalouska za opilce, a vyfasoval za to pokutu deset tisíc korun.

Nyní poslanci výboru zkoumají, zda je přiměřené označení jeho předchůdce na postu středočeského hejtmana Petra Bendla (dnes ministra zemědělství) za "užitečného idiota". Rath obrat použil při kritice privatizace nemocnic.

"Kalousku, jsi jednička"

Pokutu nedávno dostal i další sociální demokrat - olomoucký poslanec Jiří Krátký. Ten v obraně proti nočním jednáním prohlásil, že v noci pracují jen "kurvy a zloději". Cena za výrok byla tentokrát pět tisíc korun.

Podívejte se: Kdo že to pracuje v noci?

Za manipulaci s hlasovacími kartami pak dostala pokutu deset tisíc korun Bártova stranická kolegyně Jana Drastichová.

Ani zdvižený prostředníček není ovšem ve sněmovně novinkou. Gesto proslavil někdejší předseda ODS a premiér Mirek Topolánek ještě v minulém volebním období. Při kritice opozičních poslanců, kteří upozorňovali na chybějící ministry, jim věnoval stejné vulgární gesto jako nyní Bárta.

Později se za něj omluvil, nicméně tvrdil, že šlo o nonverbální komunikaci s ministrem financí Kalouskem, kdy mu sděloval, že je jednička.

 

Právě se děje

Další zprávy