Za podvod při hlasování zaplatí Drastichová 10 tisíc

Martina Machová Martina Machová
15. 9. 2011 16:55
Poslanci potrestali členku VV za manipulaci hlasování
Místopředsedkyně VV Jana Drastichová.
Místopředsedkyně VV Jana Drastichová. | Foto: Jan Langer

Praha - Podvod poslankyně Věcí veřejných Jany Drastichové skončí pouze pokutou ve výši 10 tisíc korun.

Rozhodl o tom ve čtvrtek vpodvečer mandátový a imunitní výbor sněmovny, který její čin kvalifikoval jako "urážku" několika opozičních poslanců.

Drastichová při rozhodování sněmovny o procedurálních postupech vytáhla hlasovací karty svých stranických kolegů Radka Johna a Víta Bárty, kteří nebyli v sále. Tím snížila kvorum pro přijetí návrhu. Ona sama se hájila nezkušeností a tím, že chtěla jen odhlásit nepřítomné kolegy.

"Navrhoval jsme vyšší pokutu - až do výše jednoho měsíčního platu poslance. To ale nedostalo většinovou podporu," řekl po jednání výboru jeho předseda Jeroným Tejc (ČSSD).

ČSSD, která na zmanipulování hlasování upozornila, nejdřív mluvila dokonce o tom, že by se jednání Drastichové mohlo kvalifikovat jako trestný čin.

"Podnět je podán na obě podezření," řekl ještě před jednáním výboru předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Socialisté se přitom odvolávali na článek 26 Ústavy České republiky, který říká: "Poslanci a senátoři vykonávají svůj mandát osobně v souladu se svým slibem a nejsou přitom vázáni žádnými příkazy."

Poškození poslaneckých práv

Socialisté tvrdili, že jednání poslankyně VV naplňuje znaky trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a poškození cizích práv.

V prvním případě podle ČSSD porušení trestního zákoníku nasvědčuje skutečnost, že odhlášením svých kolegů protiprávně zvýhodnila poslance vládní koalice, a zmanipulováním výsledku významného hlasování způsobila újmu opozici.

Co se odehrálo

  • Jana Drastichová na uplynulé schůzi sněmovny vytáhla během jednoho z procedurálních hlasování karty svých kolegů, čím snížila kvorum a ovlivnila hlasování. Na její přečin upozornil sociální demokrat David Rath a jednání poslanců bylo přerušeno.
  • Místopředsedkyně poslaneckého klubu VV rovněž čelila podezření, že hlasovala za Radka Johna.
  • Oba "véčkaři" to ovšem odmítli a podle informací Aktuálně.cz záznamy z kamer v sále nic takového neprokázaly.

Druhý trestný čin vidí socialisté v tom, že "poslancům způsobila vážnou újmu na právech tím, že je uvedla v omyl neoprávněnou manipulací s hlasovacím zařízením jiných poslanců," uvádí podání.

Jeho celkové znění má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Poslankyni ovšem ani tak nehrozilo, že by ji za její jednání mohla stíhat policie či by dokonce mohla skončit ve vězení.

"Jde o trestný čin, kterého se poslankyně dopustila v souvislosti se svou prací ve sněmovně. Ze zákona se tím nemůže zabývat nikdo jiný než mandátový a imunitní výbor," upozornil už dopředu předseda výboru Tejc.

 

Právě se děje

Další zprávy