Armáda má vizi, chce výkonnější letadla i vrtulníky

Jan Gazdík Jan Gazdík
11. 8. 2013 8:15
Armáda chce další Airbus a například školící centrum pro piloty vrtulníků
Mi-24/35 (AČR)
Mi-24/35 (AČR) | Foto: Martin Holcman

Praha - České dopravní a vrtulníkové letectvo čekají velké a překvapivé změny. Na jedné straně tečka za sovětskými stroji, na straně druhé vznik špičkového mezinárodního centra, kde se budou školit piloti vrtulníků NATO.

Píše o tom ve svém aktuálním vydání deník Insider, který získal "Koncepci rozvoje vojenského dopravního a vrtulníkového letectva s výhledem do roku 2025". Dokument popisuje, jak by vojenské dopravní a vrtulníkové letectvo mohlo podle plánů generálního štábu už za dvanáct let vypadat.

Počítá například s tím, že dnes dvoučlennou flotilu Airbusů A-319 JC v luxusním provedení pak doplňuje další A-319, ovšem již bez koupelny a VIP salonku. Pokud půjde vše podle představ generálního štábu, v Česku bude v roce 2025 sídlit (zejména s podporou USA) špičkové mezinárodní školicí centrum pro piloty vrtulníků Severoatlantické aliance a také zemí, s nimž NATO spolupracuje.

"Máme-li piloty - tak jako například do Afghánistánu - vysílat do krizových oblastí, musí být podle toho cvičeni i na úrovni požadavků soudobého boje," řekl Insideru zástupce náčelníka generálního štábu Bohuslav Dvořák, jenž má o koncepci nejúplnější informace.

Podrobnosti o celé koncepci nalezente v placeném deníku Insider: Jaké má armáda plány?

 

Právě se děje

Další zprávy