ANO a KDU-ČSL zjistí, že se daně musí zvýšit, řekl Tejc

Domácí Domácí
14. 12. 2013 10:46
Koaliční smlouva je podle exmístopředsedy sociálních demokratů Michala Haška kompromis.
Jeroným Tejc a Michal Hašek.
Jeroným Tejc a Michal Hašek. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Koaliční smlouva mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL je podle bývalého prvního místopředsedy sociálních demokratů Michala Haška kompromis. Hašek, který patří k oponentům stranického šéfa Bohuslava Sobotky.

Při sobotním jednání ústředního výkonného výboru ČSSD o dohodě novinářům řekl, že bude jako poslanec hlasovat pro vládu.

Někdejšímu předsedovi sociálnědemokratických poslanců Jeronýmu Tejcovi vadí, že koaliční smlouva neobsahuje daňové změny podle stranického programu. A podle něj nakonec koaliční partneři zjistí, že bude nutné daně zvýšit.

"Sociální demokracie získala ve volbách 20,5 procenta hlasů, pan (předseda hnutí ANO Andrej) Babiš má v Poslanecké sněmovně jen o tři poslance méně. Takže výsledkem je vždy kompromis," řekl Hašek, který stejně jako Tejc patřil k účastníkům utajované povolební schůzky s prezidentem Milošem Zemanem.

Hašek byl u rozkolu ČSSD

Hašek stál u vnitrostranického rozkolu v ČSSD, kdy stranické předsednictvo vyzvalo Sobotku k rezignaci kvůli volebnímu výsledku slabšímu, než se očekávalo.

"Až budeme mít 51 procent jako Robert Fico na Slovensku, tak pak může vypadat vládní program tak, že to vlastně bude opsaný volební program ČSSD," uvedl Hašek. Koaliční smlouvu prý bere na vědomí a jako poslanec bude hlasovat pro vládu.

Tejc očekává, že ČSSD bude muset svádět "každodenní boj v Poslanecké sněmovně s ostatními koaličními stranami o to, abychom prosadili naše způsoby a naše cesty k prosazení těch jednotlivých bodů".

Na plnění slibů nebudou peníze, řekl Tejc

Koaliční smlouva podle něho obsahuje řadu bodů, které stojí za podporu. "Spíše mi vadí, že některé věci neobsahuje, především zavedení skutečného progresivního zdanění a zavedení druhého pásma pro právnické osoby například v energetice nebo finančnictví," řekl novinářům Tejc.

Pochybuje o tom, že vláda za této situace najde peníze na naplnění slibů v koaliční smlouvě. Soudí, že koaliční partneři nakonec budou muset na zvýšení daní přistoupit. Úspory na ministerstvech prý nebudou takové, aby na pokrytí slibu stačily.

Hašek i Tejc soudí, že ústřední výkonný výbor koaliční smlouvu schválí. Tejc podotkl, že pokud by ji odmítl, otevřelo by to Babišovi cestu k jednání o pravicové vládě. ČSSD to podle Tejce nesmí připustit.

 

Právě se děje

Další zprávy