Lidovci chtějí tři místa, Babiš mluví o menšinové vládě

Jakub Novák
Aktualizováno 13. 12. 2013 20:10
S nulovou tolerancí potenciální trojkoalice žádná z opozičních stran nepočítá
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zástupci potenciální trojkoalice v pátek představili finální verzi koaliční smlouvy, v níž se objevuje mimo jiné rušení zdravotnických poplatků, zvyšování minimální mzdy, omezení lichvy a exekucí - a spolu s tím má jít ruku v ruce boj proti daňovým únikům nebo zprůhledňování veřejné správy.

Krátce nato přišla i reakce sněmovní opozice a už nyní je jasné, že mnohé návrhy projdou i pomocí hlasů opozičních poslanců. Doba "nulové tolerance" ze strany opozice je podle všeho u konce.

"Oceňuji bohulibé cíle, jako je podpora rodin nebo oněch opatření, která navrhla iniciativa Rekonstrukce státu," říká ke koaličním návrhům čerstvý místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 - STAN).

"Určitě podpoříme úspory na provozních výdajích státu ve všech resortech," konstatuje zase poslanec Petr Bendl (ODS).

Babiš: Fajn, dva jsou vždycky lepší

Ani po pátečním představení koaliční smlouvy ale není jisté, zda se na vládě bude podílet KDU-ČSL.

"Je tu pořád varianta, že ve vládě nebudeme," vzkázal potenciálním koaličním partnerům ze zahraničí šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Reagoval tak na to, že by lidovci měli ve výsledném kabinetu získat dvě ministerstva, jít by mělo zřejmě o resorty zdravotnictví a kultury.

Foto: Ludvík Hradilek

Podle návrhu ČSSD by sociální demokracie měla mít premiéra a dalších sedm křesel, ANO vicepremiéra a šest křesel a lidovci vicepremiéra a dvě ministerstva. ANO je s návrhem na rozdělení resortů spokojené. Lidovci usilují o ministerstva práce a zemědělství, nikoli zdravotnictví a kulturu, které jim nabídla ČSSD.

Nad tím, že šéf lidovců posílá vzkazy přes média, se pozastavil šéf hnutí ANO Andrej Babiš, kterému jako by docházela s lidovci trpělivost. "Fajn, můžeme se bavit i o menšinové vládě, vždycky je lepší, když se dohadují jenom dva," řekl Babiš.

"Podle hlasů voličů jim vychází dva resorty," poznamenal s tím, že nechce dopustit opakování někdejšího "vydírání" nejmenšími koaličními stranami.

Podle Gazdíka jde spíše o taktizování před řešením konkrétních jmen a resortů.

"Co se týče spekulací o možnosti menšinové vlády, považuji to spíše za taktizování budoucích koaličních partnerů, menšinová vláda je podle mne velmi málo pravděpodobná," řekl Gazdík.

Vedení sociální demokracie v pátek vpodvečer schválilo povolební postup předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a souhlasilo s tím, aby ČSSD za daných programových podmínek vstoupila do vlády bez nutnosti uspořádat stranické referendum. Předsednictvo doporučilo, aby tato usnesení potvrdil ústřední výkonný výbor, řekl novinářům Sobotka. Přiznal, že některé části programu spolustraníci kritizovali.

Foto: Ludvík Hradilek

Programovou část dohody budou po ČSSD projednávat v neděli lidovci a hnutí ANO pak zkraje příštího týdne, kdy by zároveň měla začít jednání předsedů stran o rozdělení resortů a o personálním obsazení kabinetu.

Kde na to vzít?

Někteří z oslovených politiků se shodují v pochybnostech o financování některých plánů vlády.

"Jako zásadní slabinu vidím to, že koalice neříká, kde chce na tato opatření vzít. Z avizovaných úspor v chodu státu je neufinancuje," míní Gazdík. "Otázkou je, kde se na to vezme, to jsme ještě neslyšeli," nechal se v České televizi slyšet Tomio Okamura.

Neurčitost návrhům v koaliční smlouvě zase vyčítá místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

"Z toho, co řekli, se zdá, že se na ničem konkrétním nedohodli, že tam nejsou žádná konkrétní data o tom, jak budou vypadat daně, nejsou dány termíny, dokdy se má co udělat - a to se potom těžko komentuje," nechala se slyšet Langšádlová. Současně přitom dodává, že s podporou poslanců TOP 09 a Starostů může koalice počítat například v oblasti řešení otázek lichvy a exekucí.

"V těchto oblastech určitě k nějaké shodě dojde. Pak tu jsou samozřejmě také otázky týkající se registru smluv nebo rozšíření kompetencí Nejvyššího kontrolního úřadu," vyjmenovává další možnosti shody Langšádlová.

Bendl zase vidí jako problematické změny, které povedou ke zhoršování podmínek v podnikání OSVČ, a zvedání takzvaných sektorových daní.

"Pozitivní opozice"

Samotné označení "opozice" bude možná v budoucnu možné přehodnotit v případě komunistů a Okamurova Úsvitu.

"Obecně můžu říct, že naše chování nebude odlišné od toho, jak jsme se chovali kdykoliv jindy, to znamená, že věci, které budou v souladu s naším programem, nebo se budou s naším programem alespoň protínat, tak budeme věc od věci posuzovat a podporovat. Nemůžeme si dovolit být totální opozicí," říká šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Ačkoliv nebyl v době položení dotazu ještě dostatečně obeznámen s koaliční smlouvou, přiznal, že s hlasy komunistických poslanců může koalice počítat minimálně pro část daňových změn. "Například úmysl snížit DPH na léky a dětské pleny, to je zcela určitě věc, kterou budeme podporovat," konstatuje Kováčik. Vyloženě třecí body si zatím neuvědomuje.

Velmi kladně přijal koaliční smlouvu šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura. "Z devadesáti procent obsahuje koaliční smlouva program našeho hnutí. Bylo tam přijato mnoho věcí z našeho programu a jsme tomu rádi," řekl v České televizi Okamura.

Ačkoliv podle svých slov Okamura oceňuje úmysl prosadit zákon o referendu, nelíbí se mu navržená omezení. Dodal také, že poslanci jeho hnutí nebudou dělat zbytečné obstrukce.

Programovou část dohody budou po ČSSD projednávat v neděli lidovci a hnutí ANO pak zkraje příštího týdne, kdy by zároveň měla začít jednání předsedů stran o rozdělení resortů a o personálním obsazení kabinetu.

 

Právě se děje

Další zprávy