Vláda? První návrh jsme odmítli, řekl druhý muž lidovců

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
14. 12. 2013 9:41
Rozhodneme se až po složení vlády, dva ministři nestačí, říká v rozhovoru Marian Jurečka.
Marian Jurečka.
Marian Jurečka. | Foto: Vojtěch Marek

Rozhovor - Kdo čekal, že se o víkendu dozví, zda bude budoucí česká vláda za účasti lidovců, nebo naopak bez nich, nedočká se.

Vznikající koalice oproti původnímu plánu prozatím schválila jen procesní pravidla koaliční spolupráce a program, který by chtěla prosadit. Chybí to podstatné: Počty ministrů pro jednotlivé strany a konkrétní resorty, které ta která strana ve vládě dostane.

"Nelze to schválit bez toho, aby i tyto věci byly v koaliční smlouvě dopsány," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz momentálně hlavní vyjednavač KDU-ČSL a 1. místopředseda strany Marian Jurečka.

Političtí partneři lidovců - ČSSD a hnutí ANO - zatím prosazují, aby KDU měla ve vládě jen dva ministry, což KDU odmítá.

KDU odmítá tvrzení partnerů, že právě takový poměr odpovídá výsledkům voleb.

"Oběma pánům předsedům jsem už řekl, ať poměry nepočítají podle mandátů, které zkresluje náš volební systém, ale podle počtu hlasů. Máme více než jednu třetinu volebního výsledku hnutí ANO a třetinu výsledku ČSSD," říká důrazně Jurečka.

Aktuálně.cz: Vsadil byste si na to, že nedělní celostátní konference KDU-ČSL řekne: Ano, jdeme do koalice?

Marian Jurečka: Já jsem konzervativní člověk, já se nevsázím.

A.cz: A vy sám budete hlasovat pro?

V tomto okamžiku můžu za programovou a procedurální část říct, že se podařilo prosadit hodně z programu KDU-ČSL. Za tyto dvě části budu hlasovat pro.

A.cz: Není ale problém v tom, že není zatím jasné, jaké bude zastoupení KDU ve vládě - ani co do počtu křesel, ani které resorty dostanete?

To samozřejmě trošičku problém je. Pokud celostátní konference zatím dojednané části koaliční smlouvy schválí, tak to nedává bianko šek, že KDU-ČSL je na sto procent ve vládě. Pořád tam zůstane ona jedna třetina - a to jsou resorty. Toto se bude ještě znovu schvalovat.

A.cz: Takže nedělní jednání nedá definitivně odpověď na otázku, zda budete ve vládě?

Tak to logicky i musí být. Resorty pak budou součástí textu koaliční smlouvy - a to ve smlouvě zatím chybí. Nelze to schválit bez toho, aby i tyto věci byly v koaliční smlouvě dopsány. Podobné to bude i u ostatních partnerů.

A.cz: Stále slyšíme, že teprve příští týden začne dohadování o resortech - ale přestřelka o nich už začala. ČSSD i ANO už říkají: Lidovcům víc než dvě křesla ve vládě nedáme...

Teď to nevnímám jako problém, beru to jako spekulace. Těch jsem za měsíc a půl slyšel obrovské množství. Vnímám to tak, že přišla první nabídka, my jsme ji odmítli, řekli jsme, proč jsme ji odmítli, a řekli jsme, co bychom chtěli. Bude se o tom jednat, jak to dopadne, uvidíme.

Myslím, že teď je to bouře ve sklenici vody, protože jsme tady tři týdny po večerech jednali a už v té době říkali, že dvě ministerská křesla jsou pro KDU-ČSL nedůstojná. Takže kdyby to naši partneři mysleli vážně, že s námi do koalice nepůjdou, mohli jsme se všichni zvednout a odejít.

A.cz: Vy říkáte spekulace, ale Andrej Babiš novinářům v pátek dopoledne říkal, že dvě křesla odpovídají výsledkům voleb, a zároveň, že kdyby to měly být právě resorty zemědělství a sociálních věcí, o které stojíte, tak to výsledkům voleb neodpovídá...

Pan předseda Babiš asi trošičku reagoval, možná více emotivně, na ranní vyjádření pana předsedy Bělobrádka z USA. A já jsem oběma pánům předsedům řekl, ať poměry nepočítají podle mandátů, které zkresluje náš volební systém. Ale ať se podívají na důvěru voličů podle počtu hlasů. A my máme více než jednu třetinu volebního výsledku hnutí ANO a jednu třetinu výsledku ČSSD. A tak je potřeba to brát.

A.cz: Ale ještě k programu: Nemůže vašim spolustraníkům vadit i to, že program je poměrně hodně sociální, ale možná budoucí koalice ještě netuší, kde na to všechno vezme?

Myslím, že pozorný čtenář programu pochopí, že opatření, která chceme zavádět, neříkáme ve tvrdých datech, v tvrdých datumech, říkáme jen, kdy je chceme začít zavádět a kam bychom se chtěli v oněch parametrech dostat. Neznamená to, že 1. ledna 2015 je spustíme v plném rozsahu a že bychom tím zásadně ohrozili stabilitu státního rozpočtu.

Říkáme, že se budeme snažit intenzivně šetřit, hledat úspory v rámci státní správy, ale jsme si vědomi toho, že pokud to nebude stačit, tak jsme připraveni - a dohoda o tom je - některé sektorové daně (tedy např. zvláštní daň pro bankovní sektor - pozn. A.cz) zavést.

 

Právě se děje

Další zprávy