Na zákazu kouření tratí jen výrobci cigaret

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
25. 7. 2009 13:00
Když zakázali kouřit v amerických restauracích, jejich příjem se razantně zvýšil
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pokud by se v restauracích zakázalo kouřit, kromě výrobců tabáku by na tom nikdo netratil. Je o tom přesvědčena Eva Králíková z Centra pro odvykání kouření.

Výrobcům tabáku by klesly tržby zhruba o osm až deset procent, restaurace by ale o klienty nepřišly. Téměř osmdesát procent Čechů si totiž přeje jíst bez cigaretového dýmu.

Přednost tomu dávají i sami kuřáci. Sedmdesát procent z nich dokonce přiznává, že se k cigaretám uchylují jen v kuřáckém prostředí, kouřit vlastně nechtějí.

"Pohostinství by jistě neprodělalo. Například v New Yorku byl za první nekuřácký rok příjem z daní restaurací naopak o dvanáct procent vyšší než rok předešlý," upozornila agenturu ČTK. Lidé navíc podle průzkumu v restauracích víc jedli.

Půl miliardy k dobru

Řada kuřáků by přestala kouřit. A pokud by nepřestala, kouření by alespoň omezila. Méně mladých by navíc s tabákem začalo.

Podle zkušeností, jež nasbíraly země, které kouření v restauracích zakázaly, by navíc klesl počet infarktů o patnáct procent. Česku by tak úplný zákaz kouření ve veřejných prostorách ušetřil ročně kolem půl miliardy korun. Peníze by se mohly dát na léčení jiných chorob.

Nový český protikuřácký zákon, který v pátek schválil Senát, ale cigarety v restauracích nezakazuje. Majitelé si sami mohou vybrat, zda se v jejich podniku bude kouřit, nebo ne. Jediná povinnost, kterou jim zákon ukládá, je označit místo příslušnou samolepkou. Klient musí od začátku vědět, do jaké restaurace vstupuje.

Většina restaurací tak pravděpodobně zůstane kuřácká. Naznačil to alespoň průzkum mezi třiceti majiteli restaurací. A to přesto, že se tři čtvrtiny podnikatelů domnívají, že by úplný zákaz kouření návštěvnost jejich zařízení neovlivnil.

 

Právě se děje

Další zprávy