U zrodu společnosti, která ještě začínala pod názvem Československá mykologická společnost, byl proslulý mykolog profesor František Smotlacha (1884-1956), který také dlouhá léta stál v jejím čele.
Svému celoživotnímu koníčku se odborně věnoval už mnohem dřív. V roce 1909 založil známou mykologickou poradnu, která pomáhala houbařům určovat poživatelné houby. Organizoval v Praze také první výstavu hub, která se od roku 1912 koná pravidelně. Byl v roce 1919 jedním ze zakladatelů Časopisu českých houbařů.
Časopis vydává společnost dodnes, nyní pod názvem Mykologický sborník. Mykologové dodnes citují také Smotlachův Atlas hub jedlých a nejedlých z roku 1950. Průkopník českého houbařství prozkoumal 1700 druhů hub a zjistil, že drtivá většina z nich je jedlých, nikoliv naopak, jak se dříve věřilo.
Houbový insta-influencer
Zájem Čechů o houbaření se projevuje i mezi mladými lidmi, kteří jsou z většiny uživatelé sociální sítě Instagram.
"Houbaření je od malička mým koníčkem, čas trávím v lese a hledám nové druhy. Instagram jsem si založil minulý rok, jako takový archiv úlovků," říká autor instagramového účtu czech mushrooms Dominik Mašek. Jeho instagramová stránka má v současné době už téměř sedm tisíc sledujících, přičemž všechny příspěvky se týkají výhradně hub.
"Mezi lidmi se to docela uchytilo, tak jsem začal své úlovky přidávat častěji a vždy jsem k určité houbě napsal nějakou zajímavost. Občas přidávám kvízy a snažím se lidem předat nějaké informace a zkušenosti, které by potom v lese mohli využít," dodává mladý houbař.
Podle březnové zprávy Mikrobiologického ústavu AV ČR, která vychází z globální databáze hub GlobalFungi, existuje na světě minimálně 6,28 milionu druhů hub. Popsány jsou přitom jen desítky tisíc. Houby jsou druhou skupinou organismů, po hmyzu, s nejvyšší odhadovanou rozmanitostí druhů.
Většinu tvoří vřeckovýtrusé houby čítající desítky tisíc druhů, v této skupině jsou například lanýže a kvasinky. Další jsou houby stopkovýtrusé, k nimž patří řada známých hub, které tvoří nadzemní plodnice - například hřib, muchomůrka nebo žampion.
(Velmi zajímavý blog o houbách a houbaření píše už léta na Aktuálně.cz Zdeněk Pelda. Najdete ho ZDE.)