Zájem o nová auta v Evropě roste, těží z toho Škoda i Dacia

Radek Pecák Ekonomika Radek Pecák, Ekonomika
17. 10. 2014 10:03
Škoda navýšila svůj tržní podíl z loňských 3,9 na 4,4 procenta.
Vzestup Dacie na trzích v Evropské unie pokračuje rychlým tempem.
Vzestup Dacie na trzích v Evropské unie pokračuje rychlým tempem. | Foto: Radek Pecák

Brusel - Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii v září meziročně stoupl o 6,4 procenta na téměř 1,24 milionu vozů. Tempo růstu tak výrazně zrychlilo ze srpnových 2,1 procenta. Prodej aut v EU roste již 13 měsíců za sebou, vyplývá z údajů evropského sdružení výrobců automobilů ACEA.

Prodeje automobilky Škoda tentokrát rostly pomaleji než trh. Přesto za letošní tři čtvrtletí zvýšila prodej téměř o devatenáct procent oproti loňskému roku, což je nejvíce ze všech značek koncernu Volkswagen a jeden z nejlepších výsledků mezi všemi značkami. Lepší je ale například rumunská Dacia.

Tržní podíl značky Škoda stoupl na 4,4 procenta z 3,9 procenta před rokem. Neohroženou evropskou jedničkou zůstává Volkswagen.

Za letošní tři čtvrtletí se v Evropské unii prodalo téměř 9,6 milionu vozů, což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 6,1 procenta více.

Růst prodeje v období od ledna do září vykázaly všechny členské země EU s výjimkou Rakouska, Belgie a Nizozemska. Český Svaz dovozců automobilů již dříve oznámil, že v České republice se prodej zvýšil o téměř 18 procent na 141 470 vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy