Které ojetiny jsou nejspolehlivější a kterým se raději vyhnout? Poradí nový žebříček

Jan Matoušek Jan Matoušek
30. 8. 2021 6:02
Na spolehlivost nových i ojetých aut se zaměřují mnohé statistiky a žebříčky. Jeden takový vydává i britský motoristický magazín What Car?, který se zaměřuje na auta až do pěti let stáří. Primárně jsou tedy objektem jeho zájmu ojetiny, data o nich pak sbírá přímo od majitelů. Letos se zeptal více než 16 tisíc z nich a vyšel mu detailní žebříček toho, která auta jsou nejspolehlivější.
Foto: BMW

Střední třída - BMW řady 5

Benzinové BMW řady 5 aktuální generace vládne vyšší střední třídě s hodnocením 96,9 procenta. Kazí se nemotorová elektrika, brzdy i samotný motor, ovšem vzhledem k vysokému hodnocení nejde o neustále se opakující závady. Auta také až z poloviny strávila v servisu méně než jeden den.

Na druhém místě sedí Volvo S90/V90 většinou s menšími problémy na karoserii, nemotorové elektrice nebo navigaci, které ale neovlivňovaly jeho pojízdnost. Třetí pak je současný Mercedes-Benz třídy E se závadami na baterii, nemotorové elektrice a navigaci a hodnocením 90,7 %.

Na opačném konci sedmičlenného žebříčku jsou naftové BMW řady 5 aktuální generace (trápí ho vedle stejných problémů jako benzinový model i třeba výfuk a motor a jeho elektrické díly), aktuální Audi A6 a poslední místo obsadilo minulé Audi A6, produkované do roku 2018, s hodnocením 82,1 procenta. Pokazilo se až čtyřicet procent ze čtenáři reportovaných aut, nejčastěji kvůli baterii, dále také karoserii, brzdám nebo nemotorové elektrice. Motor a jeho elektrika, navigace, podvozek nebo karoserie trápí často i aktuální generaci vozu.

 

Právě se děje

Další zprávy