Které ojetiny jsou nejspolehlivější a kterým se raději vyhnout? Poradí nový žebříček

Jan Matoušek Jan Matoušek
30. 8. 2021 6:02
Na spolehlivost nových i ojetých aut se zaměřují mnohé statistiky a žebříčky. Jeden takový vydává i britský motoristický magazín What Car?, který se zaměřuje na auta až do pěti let stáří. Primárně jsou tedy objektem jeho zájmu ojetiny, data o nich pak sbírá přímo od majitelů. Letos se zeptal více než 16 tisíc z nich a vyšel mu detailní žebříček toho, která auta jsou nejspolehlivější.
Foto: Mitsubishi

Rodinná SUV - Mitsubishi Eclipse Cross

Stejně jako mezi malými SUV, i mezi těmi rodinnými se na prvním místě ocitlo auto, u něhož majitelé nenahlásili za poslední rok jedinou poruchu. Za Mitsubishi Eclipse Cross pak skončily současné benzinové BMW X1 s 98,4 %, které trápí problémy s karoserií, navigací a provedením interiéru, a minulé Hyundai Tucson s 97,8 procenta, u něhož se objevily závady na elektrických dílech motoru, baterii a palivovém systému.

Na opačném konci spektra jsou současný Range Rover Evoque, Jaguar E-Pace a minulá generace Evoque. Ta se umístila poslední s hodnocením 77,1 procenta, přičemž ji trápí baterie, karoserie, navigace nebo elektrické komponenty mimo motor. Většina z nich pak v servisu strávila déle než týden. Pokazila se také skoro polovina všech E-Paců, které trápí karoserie, navigace nebo až v 11 procentech případů motor. Současný Evoque se pak nejčastěji potýká s elektrickými problémy.

Škoda Karoq skončila v 28členném žebříčku devátá s hodnocením 96,5 procenta, oblíbená Dacia Duster s 97,7 procenta byla dokonce čtvrtá.

 

Právě se děje

Další zprávy